Ως γνωστόν, οι δύο εταιρείες που εδώ και μια δεκαπενταετία «συστεγάζονται» με 50-50 στην εταιρεία Elpedison αποφάσισαν να προχωρήσουν σε βελούδινο διαζύγιο με την εταιρεία να καταλήγει σε όποιον προσφέρει το μεγαλύτερο τίμημα για να εξαγοράσει το μερίδιο του άλλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η διαδικασία θα ξεκινήσει αν όχι την μεθεπόμενη εβδομάδα, το αργότερο ως το τέλος του μήνα με τον πρώτο λόγο να έχει η Helleniq Energy που θα υποβάλει την πρώτη προσφορά. Σημειώνεται ότι τα δύο μέρη έχουν προχωρήσει στην αποτίμηση του «asset» που λέγεται Elpedison και βάσει αυτής θα υποβάλλουν προσφορές με το κάθε μέρος να καλείται είτε να αποδεχτεί την προσφορά του άλλου είτε να υποβάλει αντιπροσφορά, δίνοντας συνέχεια στη διαδικασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αμφότερες οι δύο πλευρές επιμένουν ότι θέλουν να αγοράσουν το 50% του άλλου για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, γεγονός που προμηνύει σκληρή μάχη με το τελικό τίμημα για το ήμισυ του μετοχικού κεφαλαίου να κορυφώνεται πιθανόν σε λίαν υψηλά επίπεδα.
Αυτή την στιγμή, οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε διαδικασία να συμφωνήσουν όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας, πράγμα που, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Αυτό πρακτικά θα σημαίνει την υπογραφή του «head of terms» και του «Process Letter», δύο βασικές προϋποθέσεις για να «ανοίξει» ο κύκλος των προσφορών.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα μέν διυλιστήρια θεωρούν ότι η αξία της εταιρείας δεν υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, όταν η πλευρά των Ιταλών λέγεται ότι την αποτιμά μεταξύ 500-600 εκατ. ευρώ, κρίνοντας ότι έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, λόγω των πολλών αναξιοποίητων assets που διαθέτει. Από τις άδειες για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη και για το τέρμιναλ αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης στο Θερμαϊκό, μέχρι τα σχέδια για επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης.
Επί της ουσίας η απόκλιση αυτή όσο αφορά την αποτίμηση του asset δείχνει απλώς πως αντιλαμβάνεται η κάθε πλευρά την εταιρεία και τις προοπτικές της. Ούτε πρόκειται να αναβάλει, ούτε να εμποδίσει την διαδικασία. Κάθε ένα από τα δύο μέρη, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να κάνει τη δική του αποτίμηση και με βάση αυτή να υποβάλει στο άλλο την προσφορά του και εκείνο με τη σειρά του να την αποδεχτεί ή να υποβάλει αντιπροσφορά.
Το «γιατί» πίσω από την κίνηση της Helleniq Energy να προχωρήσει σε «διαζύγιο» με τους Ιταλούς είχε εξηγήσει εκτενώς ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κατά την πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.
Ο ίδιος είχε υπογραμμίσει μεταξύ άλλων ότι «έχουμε επενδύσει περί το μισό δισ. ευρώ στις ΑΠΕ και καθώς το μοντέλο αλλάζει και οι κίνδυνοι αυξάνονται καθώς τελειώνει η εποχή των «κλειδωμένων» τιμών αποζημίωσης, απαιτείται μια πιο ολιστική διαχείριση του χαρτοφυλακίου για να μπορούμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες μας. Από τη στιγμή λοιπόν που μπαίνουμε σε μια διαδικασία καθετοποίησης, θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στο πελατολόγιο της Elpedison (και πολύ περισσότερο όταν ο μεγαλύτερος πελάτης της εταιρείας είναι η Helleniq Energy) και να μπορούμε να το διαχειριστούμε».
Από την άλλη μεριά, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, στο «ζύγι» θα προσμετρηθεί και το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια η Helleniq Energy έχει επενδύσει περί τα 500 εκατ. ευρώ στην Elpedison, αλλά δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ μέρισμα.
Η Elpedison το 2022 είχε έσοδα 3,2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη (προ φόρων) ύψους 150 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ήταν 250 εκατ. ευρώ, ενώ το ενεργητικό της πλησίαζε τα 900 εκατ. ευρώ. Για το 2023 η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει αποτελέσματα, αλλά εκτιμάται ότι τα μεγέθη της έχουν μειωθεί, δεδομένου της αποκλιμάκωσης των τιμών των ενεργειακών αγαθών.