Στ. Κασσελάκης: Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας στη χώρα
2 April 2024
Ολλανδία: Θα αναπτύξει προσωρινά συστήματα Patriot στην Λιθουανία
3 April 2024

Eurocorps: Ο Πολωνός Π. Μπλαζέους ανέλαβε την διοίκηση

Ο Πολωνός στρατηγός Πιοτρ Μπλαζέους ανέλαβε τη διοίκηση του Eurocorps (Ευρωπαϊκού Στρατιωτικού Σώματος) μετά την ανάκληση από τη Βαρσοβία και την αποπομπή του προκατόχου του, έπειτα από έρευνα της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ανακοίνωσε σήμερα το ενιαίο επιτελείο που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία.

“Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που επιλέχθηκα να διοικήσω αυτό το ενιαίο πολυεθνικό επιτελείο”, δήλωσε ο στρατηγός.

“Το Eurocorps είναι ένα ισχυρό και ανθεκτικό αρχηγείο, ικανό να εκπληρώνει τα καθήκοντά του τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για το ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε ο στρατηγός Μπλαζέους, ο οποίος υπηρέτησε κυρίως ως γενικός διοικητής της πολωνικής δύναμης στο Αφγανιστάν το 2011 και το 2012.

Ποιος είναι ο Πιοτρ Μπλαζέους

Κάτοχος διδακτορικού στις πολιτικές επιστήμες, ο 53χρονος στρατηγός Μπλαζέους άρχισε τη στρατιωτική του σταδιοδρομία το 1990. Κατείχε αρκετές θέσεις στο ΝΑΤΟ, προτού γίνει τον Σεπτέμβριο του 2022 ο πρώτος υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurocorps.

Διαδέχεται τον συμπατριώτη του, τον αντιστράτηγο Γιαροσλάβ Γκρομαντζίνσκι, που ανακλήθηκε στη χώρα του την περασμένη εβδομάδα και παύθηκε από τα καθήκοντα του “με άμεση ισχύ” από το πολωνικό υπουργείο Άμυνας. Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά την έρευνα της στρατιωτικής αντικατασκοπείας για την πρόσβαση του αντιστράτηγου Γκρομαντζίνσκι σε πληροφορίες που καλύπτονται από το απόρρητο, έπειτα από “νέες πληροφορίες για τον αξιωματικό”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας την περασμένη Τετάρτη.

Η Πολωνία ασκεί την εκ περιτροπής διοίκηση του Eurocorps από τον Ιούνιο, η οποία αλλάζει ανά διετία.

Το Eurocorps ιδρύθηκε το 1992. Είναι σώμα στρατού επανδρωμένο με 1.000 στρατιωτικούς από έξι χώρες μέλη (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Πολωνία) που το χρηματοδοτούν και το διοικούν.

Αρκετές “συνδεόμενες χώρες” (Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ρουμανία και Αυστρία) υποστηρίζουν επίσης το Eurocorps, παρέχοντάς του αξιωματικούς στο επιτελείο.

Το σώμα αυτό, αποστολή του οποίου είναι να διευθύνει και να συντονίζει πολυεθνικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας για λογαριασμό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μπορεί να διοικεί έως 60.000 στρατιώτες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: