ΕΕ: Οι ισχυρές συστάσεις για την αντιμετώπιση των Κινέζων ταξιδιωτών
5 January 2023
Tετάρτη (4/1): 55 θετικά rapid tests στην Καρδίτσα, 3 στους Σοφάδες και από 1 στο Μουζάκι και τον Παλαμά
5 January 2023

FDA: Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση χαπιών άμβλωσης σε φαρμακεία των ΗΠΑ

Τα φαρμακεία λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ μπορούν να χορηγούν για πρώτη φορά το χάπι της άμβλωσης μιφεπριστόνη, σύμφωνα με μια νέα αλλαγή των κανόνων από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Επί του παρόντος, οι ασθενείς προμηθεύονται τη μιφεπριστόνη – μέρος ενός σχήματος δύο φαρμάκων που είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την πρόκληση έκτρωσης – αυτοπροσώπως από έναν πάροχο υγείας.

Σύμφωνα με τον νέο κανόνα εξακολουθεί να απαιτείται ιατρική συνταγή, αλλά οι ασθενείς μπορούν πλέον να παραλαμβάνουν το χάπι στο κατάστημα ή με ταχυδρομική παραγγελία. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση στην άμβλωση μέσω φαρμάκων. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης άνοιξε επίσης το δρόμο για την ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ να συνεχίσει να παραδίδει συνταγογραφούμενα φάρμακα για την άμβλωση.

Σε γνωμοδότηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, το γραφείο νομικών συμβούλων του υπουργείου δήλωσε ότι η ταχυδρομική αποστολή των χαπιών άμβλωσης δεν παραβιάζει έναν νόμο του 1873, που ονομάζεται νόμος Comstock Act, ο οποίος απαγορεύει την αποστολή “άσεμνου, άσεμνου ή λαγνικού” υλικού μέσω του ταχυδρομείου. “Ο νόμος Comstock Act δεν απαιτεί από την Ταχυδρομική Υπηρεσία να αλλάξει την τρέχουσα πρακτική μας, η οποία ήταν να θεωρούμε ότι τα πακέτα που περιέχουν μιφεπριστόνη και μισοπροστόλη μπορούν να ταχυδρομηθούν σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο με τον ίδιο τρόπο όπως και τα άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα”, ανέφερε η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της.

Τα χάπια άμβλωσης έχουν γίνει πιο περιζήτητα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του περασμένου έτους που ανέτρεψε το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση, με αρκετές πολιτείες να απαγορεύουν ή να περιορίζουν δραστικά την πρόσβαση στην άμβλωση. Περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις στις ΗΠΑ γίνονται ήδη με χάπια και όχι με χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher που τάσσεται υπέρ της άμβλωσης.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε δηλώσει ότι θα άρει μόνιμα την απαίτηση για τους ασθενείς να λαμβάνουν συνταγή αυτοπροσώπως μέσω ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης, στο πλαίσιο της κίνησής του προς την τηλεϊατρική με γνώμονα την πανδημία. Την Τρίτη, ο FDA ενημέρωσε τον ιστότοπό του με τις νέες απαιτήσεις, λέγοντας ότι το φάρμακο “μπορεί να διανεμηθεί από πιστοποιημένα φαρμακεία ή από ή υπό την επίβλεψη πιστοποιημένου συνταγογράφου”.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: