Διανομή προϊόντων στους δικαιούχους του ΚΕΑ-TEBA από τους έξι δήμους της Π.Ε. Καρδίτσας
2 December 2021
Νοσηλεύτρια – «Βλέπουμε ανθρώπους να κρέμονται από τα χέρια μας, βλέπουμε τον φόβο στα μάτια τους»
2 December 2021

Fire cider: Μπορεί ο «μηλίτης της φωτιάς» να σταματήσει τις ιώσεις;

Mulled cider glasses on the background of fireplace fire. Hot mulled spiced apple cider cocktail for winter or autumn time.

Τι περιέχει και πόσο αποτελεσματικό είναι στην πραγματικότητα το ρόφημα με μηλίτη και μπαχαρικά που διαφημίζεται στο διαδίκτυο ως «υπερόπλο» κατά των ιώσεων.

Προσπαθείτε να τονώσετε τον οργανισμό σας για να αποφύγετε τις ιώσεις; Αν είστε λάτρης του Tik Tok, είναι πιθανό να έχετε δει διάφορους «ειδικούς» στην ευεξία να υποστηρίζουν ότι ο «μηλίτης της φωτιάς» (fire cider) ή «τόνικ της φωτιάς» (fire tonic) είναι το υπέρτατο όπλο εναντίον τους.

Οι «ειδικοί» αυτοί υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο καυτερό μίγμα λαχανικών, βοτάνων και μπαχαρικών έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντϊιικές ιδιότητες. Λένε επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας ή/και η προσθήκη του στο φαγητό, ενισχύει το ανοσοποιητικό. Ήδη το μίγμα κάνει θραύση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τι περιέχει όμως και πόσο αποτελεσματικό είναι στ’ αλήθεια; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dr. Beth Czerwony, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τι είναι

Ο «μηλίτης της φωτιάς» παράγεται από ανάμιξη διαφόρων υλικών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Μηλόξιδο
  • Σκόρδο
  • Πιπερόριζα (τζίντζερ)
  • Κρεμμύδι
  • Καυτερή πιπεριά (φρέσκια ή σκόνη)
  • Ραπανάκι
  • Μέλι

Υπάρχουν επίσης παραλλαγές με χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, κανέλλα, κουρκουμά και άλλα υλικά.

Η συνταγή για την παρασκευή του είναι απλή. Πρέπει να μουλιάσει κανείς τα βότανα για αρκετές ημέρες στο μηλόξιδο και να προσθέσει μέλι πριν το καταναλώσει.

Οι υπέρμαχοί του υποστηρίζουν ότι ο μηλίτης αυτός προλαμβάνει και θεραπεύει τις ιώσεις, και διευκολύνει την πέψη.  Η λογική τους είναι ότι εφ’ όσον όλ’ αυτά τα υλικά μεμονωμένα παρέχουν οφέλη στην υγεία, ο συνδυασμός τους δημιουργεί ένα υπερ-ρόφημα.

Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα: δεν υπάρχει ουδεμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς αυτούς, κατά την Dr. Czerwony.

Τι έχουν δείξει οι μελέτες

«Δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να καταδεικνύει οφέλη από την κατανάλωσή του», λέει. «Ούτε υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι ο μηλίτης αυτός ή τα συστατικά του μεμονωμένα ενισχύουν το ανοσοποιητικό ή αποτρέπουν τις ιώσεις». Στην πραγματικότητα, οι έως τώρα μελέτες έχουν δείξει για καθένα από τα βασικά συστατικά του:

  • Για το μηλόξιδο. Πιστεύεται ότι μειώνει το σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα, καταπραΰνει τις καούρες και συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.
  • Για το σκόρδο. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Για την πιπερόριζα (τζίντζερ). Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μαγνήσιο και κάλιο. Σχετίζεται με καταπράϋνση του πόνου, μείωση της ναυτίας και ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) αίματος.
  • Για το μέλι: Έχει διαπιστωθεί ότι δρα καταπραϋντικά στον πονόλαιμο και μειώνει τον βήχα. Προσδίδει επίσης γλυκιά, καταπραϋντική γεύση στα ζεστά ροφήματα (π.χ. τσάι) που πίνουμε όταν είμαστε άρρωστοι.
  • Για τις καυτερές πιπεριές: Περιέχουν καψαϊκίνη. Η ουσία αυτή σχετίζεται με μείωση της φλεγμονής και βελτίωση της υγείας  της καρδιάς.

Οι πιθανοί κίνδυνοι

Στον αντίποδα όλων αυτών, ο «μηλίτης της φωτιάς» περιέχει πολλά πικάντικα, όξινα συστατικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν στομαχικά ενοχλήματα. Αυτό είναι πιθανότερο σε όσους έχουν ευαίσθητο πεπτικό, λέει η Dr. Czerwony.

«Εάν κάποιος πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή δυσπεψία, ο συνδυασμός των συστατικών του μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή του», προειδοποιεί. «Το ίδιο και αν έχει πεπτικό έλκος ή άλλα πεπτικά προβλήματα».

Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να καταναλώσετε το συγκεκριμένο ρόφημα, η Dr. Czerwony συνιστά να το αραιώσετε με νερό. Ή να πιείτε στη συνέχεια λίγο γάλα, για να μειώσετε το αίσθημα καύσου από τις καυτερές πιπεριές.

Όσον αφορά τις ιώσεις, για να τις αποφύγετε να κάνετε ό,τι συνιστούν οι γιατροί, δηλαδή τα απαιτούμενα εμβόλια, να κοιμάστε καλά, να τρώτε υγιεινά και να μην καπνίζετε.

iatropedia.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: