Συνεδριάζει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου το Δ.Σ. Αργιθέας
24 February 2023
Πάνω από 50.000 νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό
25 February 2023

G7: Καλεί τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την Ουκρανία

Στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί» δήλωσε ότι θα μείνει η G7, ζητώντας από τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τα ουκρανικά εδάφη. Με αυτό τον τρόπο η ομάδα των επτά ζητά από τη Ρωσία να τερματίσει την επίθεση στην Ουκρανία. Παράλληλα, η G7 υπογραμμίζει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, ούτε της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης.

Η G7 προειδοποιεί ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία» θα έχει σοβαρές συνέπειες. Ταυτόχρονα,  αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα εναντίον τρίτων χωρών που παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Καλούμε τις τρίτες χώρες ή άλλους διεθνείς παράγοντας που επιδιώκουν να αποφύγουν ή να υπονομεύσουν τα μέτρα μας να πάψουν την υλική υποστήριξή τους στον πόλεμο της Ρωσίας, διαφορετικά θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, χώρες που είναι μέλη της G7, ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με την ευκαιρία τη συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή. Η G7 είπε επίσης ότι θα επεκτείνει τα οικονομικά μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία και δεσμεύτηκε ότι θα εμποδίσει τη Μόσχα να βρει νέους τρόπους για να αποκτήσει προηγμένα υλικά και τεχνολογία, καθώς και στρατιωτικό και βιομηχανικό εξοπλισμό. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία «θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Η G7 σημείωσε ότι θα προχωρήσει στην λήψη πρόσθετων μέτρων σε βάρος του οικονομικού τομέα της Ρωσίας ώστε «να υπονομεύσει περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει τον παράνομο πόλεμο».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: