Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη σε αστυνομικό για παράνομη διακίνηση μεταναστών μέσω του αεροδρομίου
23 April 2024
Δολοφονία Λυγγερίδη: Το χρονικό της δολοφονίας και η αναζήτηση των δραστών
23 April 2024

Intrakat: Επιστροφή στα κέρδη και αύξηση τζίρου 83%

Ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, πέτυχε το 2023  ο όμιλος Intrakat, με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 83%, καθαρή κερδοφορία 3 εκατ. ευρώ, λειτουργική κερδοφορία 16 εκατ. ευρώ και πολλαπλασιασμό του ανεκτέλεστου.

Έχοντας ολοκληρώσει την εξαγορά της ‘Ακτωρ, η οποία ενσωματώνεται στα οικονομικά του αποτελέσματα για λιγότερο από δύο μήνες (08/11/2023- 31/12/2023), ο όμιλος Intrakat ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη του, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 412 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 225 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 83%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Επιστροφή στην λειτουργική κερδοφορία

Παράλληλα, o όμιλος επέστρεψε στην λειτουργική κερδοφορία – μετά από 2 χρόνια – με το ενοποιημένο EBIDTA να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 16 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3 εκατ. ευρώ κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ το 2022, ενισχυμένα κατά 122%, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3 εκατ. από ζημιές 24 εκατ. ευρώ το 2022.

Νέο ιστορικό υψηλό στο ανεκτέλεστο

Επίσης, ο όμιλος πέτυχε νέο ιστορικό υψηλό στο ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων και των προς συμβασιοποίηση έργων, το οποίο σχεδόν τριπλασιάστηκε στα 4,9 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ. ευρώ το 2022), διασφαλίζοντας σημαντικό κατασκευαστικό έργο για το ορατό μέλλον. Η εξαγορά της ‘Ακτωρ προσέθεσε ανεκτέλεστο ύψους 2,7 δισ. ευρώ στο ήδη υφιστάμενο του Ομίλου Intrakat.

Κατά την χρήση 2023, ο Όμιλος Intrakat πέτυχε να βελτιώσει σημαντικά τόσο την κεφαλαιακή του διάρθρωση όσο και την ρευστότητά του. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ το 2022, ενισχυμένα κατά 168%, ενώ ταυτόχρονα ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά 3,4% στα 123 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη αύξηση,100 εκατ. ευρώ, στα ταμειακά διαθέσιμα

Μεγάλη αύξηση κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου, τα οποία ανήλθαν σε 125 εκατ. ευρώ έναντι 25 εκατ. ευρώ στις 31.12.2022 ενώ ενισχύθηκαν εκτεταμένα και οι ενοποιημένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές, που ανήλθαν σε 77 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ το 2022. Οι εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου απεικονίστηκαν στην κεφαλαιοποίηση της Intrakat, η οποία στις 19.04.2024 διαμορφώθηκε σε περίπου 815,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 210% σε σχέση με ένα χρόνο πριν (19.04.2023).

Με αφορμή την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε: «Το 2023 ο Όμιλος Intrakat εδραιώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα. Ήταν ένα έτος που σηματοδότησε τη βελτίωση όλων των οικονομικών μας δεικτών και την διεύρυνση του αποτυπώματός μας στην αγορά. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς και ενσωμάτωση της ‘Ακτωρ, η οποία επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι θα βελτίωνε έτι περαιτέρω την οικονομική μας θέση, μας δίνει το απαραίτητο μέγεθος και την κλίμακα που χρειαζόμαστε για να αναπτυχθούμε, έχοντας το βλέμμα στην περίοδο που θα ξεκινήσει μετά την λήξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και με ορίζοντα τις αρχές της επόμενης δεκαετίας».

Intrakat: Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας για λογαριασμό της ΔΕΗ

Ο κ. Εξάρχου συνέχισε: «Επανατοποθετούμαστε στρατηγικά στη Ρουμανία, η οποία προσφέρει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και διερευνούμε την αγορά της για να διευρύνουμε τα μεγέθη μας και να γίνουμε μεγαλύτεροι. Και στρεφόμαστε αποφασιστικά στις ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, έναν τομέα που υπόσχεται επαναλαμβανόμενα έσοδα σε βάθος πολλών ετών και ήδη συμμετέχουμε σε πάνω από 20 σχετικούς διαγωνισμούς. Ενώ η συμφωνία που υλοποιούμε με τον όμιλο της ΔΕΗ για την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων σε ΑΠΕ, μειώνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο στο ευμετάβλητο πεδίο της ενέργειας και παράλληλα αυξάνει τις αναπτυξιακές προοπτικές μας.

Αναλάβαμε τη διοίκηση της Intrakat πριν από λιγότερο από δύο έτη και πλέον βλέπουμε απτά αποτελέσματα από την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού, που έχει ως στόχο την ισχυροποίηση του Ομίλου μας και στην ανάδειξή του σε έναν καταλύτη ανάπτυξης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: