Οι υπηρεσίες άμεσων πληρωμών μπορεί να αποδειχθούν μια πολύ χρήσιμη λύση τόσο για τους πολίτες, ώστε να μην καταβάλλουν καθόλου προμήθειες για ηλεκτρονικές συναλλαγές, όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για να πληρώνουν κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση με εναλλακτικές μεθόδους. Η μόνη διαθέσιμη υπηρεσία άμεσων πληρωμών μέχρι σήμερα, το IRIS, διαδίδεται ταχύτατα ως μέθοδος πληρωμής στην Ελλάδα, τονίζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα ενημερώθηκε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στην εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) Α.Ε., η οποία προσφέρει την υπηρεσία IRIS.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2024:
Ο Κωστής Χατζηδάκης, μετά την επίσκεψη, δήλωσε: «Η δημοφιλία των υπηρεσιών άμεσων πληρωμών, όπως είναι το IRIS, δεν είναι καθόλου τυχαία! Είναι το πιο ωφέλιμο εργαλείο πληρωμών τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες. Για τους πολίτες, διότι δεν πληρώνουν καθόλου προμήθειες στις συναλλαγές τους. Και για τους επαγγελματίες, διότι φεύγουν πολύ λιγότερα λεφτά από την τσέπη τους για προμήθειες, σε σχέση με άλλες μεθόδους. Δηλαδή, ανεξαρτήτως της υποχρέωσής τους να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία, είναι δίχως αμφιβολία προς το συμφέρον τους! Αρκεί μία απλή έρευνα και για τους πλέον δύσπιστους. Όσοι επιχειρούν, λοιπόν, να κάνουν το άσπρο μαύρο, διαψεύδονται ήδη από τη μαζική διάδοση των άμεσων πληρωμών. Και θα συνεχίσουν βεβαίως να διαψεύδονται. Διότι αυτές καλύπτουν την ανάγκη των πολιτών για συναλλαγές με ευκολία και χωρίς προμήθειες».
Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, σημείωσε πως «η υπηρεσία IRIS ανταποκρίνεται στη σύγχρονη τραπεζική εποχή, προσφέροντας μια εύκολη, άμεση και με εξαιρετικά χαμηλό κόστος για το υπόχρεο πρόσωπο δυνατότητα πληρωμής. Τόσο η ενεργοποίηση της υπηρεσίας όσο και οι καθημερινές συναλλαγές πραγματοποιούνται από το κινητό τηλέφωνο, προσφέροντας μια πραγματική καινοτομία στις πληρωμές».
Στη συνάντηση συμμετείχαν η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ Α.Ε., Σταυρούλα Καμπουρίδου, καθώς και η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος της ΔΙΑΣ Α.Ε., Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Μετά τη συνάντηση, ακολούθησε σύντομη ξενάγηση του υπουργού στο data center της εταιρείας.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει πως προκειμένου να ενημερωθούν και να συνδεθούν υποχρεωτικά, όπως προβλέπεται από τον νόμο, και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με συστήματα, όπως το IRIS, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου 2024 (η ημερομηνία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με τις ημερομηνίες, που ήδη ισχύουν για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές). Συνολικά 850.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες έχουν τη σχετική υποχρέωση.
Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 5072/2023 θεσπίστηκε η υποχρέωση των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών. Όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει. Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών. Η μη αποδοχή άμεσων πληρωμών, μετά το πέρας της προθεσμίας, από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ.
Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας, είτε για ιδιώτες είτε για επαγγελματίες, γίνεται μέσω του mobile app της Τράπεζάς τους, με μια πολύ απλή διαδικασία. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μόνο με τον αριθμό του κινητού του παραλήπτη ή σάρωση QR Code, μέσω του mobile app της Τράπεζας. Για την επιβεβαίωση των συναλλαγών, απαιτείται η χρήση βιομετρικών δεδομένων (αποτύπωση του προσώπου ή του δαχτυλικού αποτυπώματος) και επιβεβαίωση ονοματεπωνύμου του παραλήπτη πριν από την αποστολή. Τα χρήματα πιστώνονται εντός 2 δευτερολέπτων στον παραλήπτη, ο οποίος ενημερώνεται αμέσως για τη μεταφορά των χρημάτων, καθώς και για τα στοιχεία του αποστολέα.
Η υπηρεσία IRIS παρέχεται ήδη από 8 τράπεζες (Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Συνεταιριστική Ηπείρου, Viva, Optima, Αttica) και σύντομα αναμένεται να επεκταθεί στη Συνεταιριστική Καρδίτσας και στην Παγκρήτια.
Το IRIS διαθέτει 3 υπηρεσίες: