Πανεπιστήμιο Λάρισας: Διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ γυναίκα με κορωνοϊό
7 April 2020
Λάρισα: Πέθανε ο πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Σαμουρέλης
7 April 2020

Mαγνησία: Ζημιές 10 εκατ. ευρώ αφήνει η κακοκαιρία

Με μια πρώτη εκτίμηση και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά δελτία η τελευταία κακοκαιρία αφήνει πίσω της στη Μαγνησία ζημιές 10 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη καλεί όλους τους εργολάβους που υλοποιούν μέσω διαγωνισμών έργα στο Πήλιο να προχωρήσουν άμεσα στις αποκαταστάσεις. «Εάν είναι δυνατόν, τα έργα πρέπει να ξεκινήσουν με το που θα πέσει η τελευταία σταγόνα βροχής. Δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για μια ημέρα καθυστέρησης ανέφερε στη «Θ».
Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι καθοριστική για την εκδίκηση της φύσης.
«Παράνομες κατασκευές υπάρχουν πολλές επάνω σε ρέματα, σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν. Είτε είναι ράμπες, είτε παλιές κατοικίες ,μικρή σημασία έχει. Το νερό θυμάται τον δρόμο του και παρασύρει τα πάντα στον διάβα του.
Αυτά όλα θα γκρεμιστούν και οι κάτοικοι πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν να συνεχίζουν τις αυθαιρεσίες», δήλωσε και επεσήμανε πως τα καθαρισμένα ρέματα από την Περιφέρεια σε Σκιάθο και Σκόπελο «έσωσαν» τα νησιά.
Η ανατολική Μαγνησία και οι Σποράδες βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλά.
Στο Ανατολικό Πήλιο τα προβλήματα παρουσιάστηκαν εκεί που δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα στο οδικό δίκτυο, δηλαδή στην Μαυρούτσα, στο δρόμο προς το Χορευτό και το Πουρί. Επίσης, πρόβλημα εντοπίζεται από το Λαύκο εως τον Πλατανιά, στη Μηλίνα όπου διεκόπη η κυκλοφορία, σε οικισμό στο Προμύρι και στο Δέλτα Προμυρίου. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας απομάκρυναν τις φερτές ύλες και μετέφεραν τα υλικά για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του οδικού δικτύου. Χθες σημειώθηκε νέα καθίζηση στον Κισσό και έσπευσε μηχάνημα για να κάνει επιχωμάτωση, ώστε να εκτελεστεί το δρομολόγιο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.
Στα νησιά είχαν πραγματοποιηθεί έργα καθαρισμού ρεμάτων 500.000 ευρώ και στη Σκόπελο 200.000 ευρώ, ειδάλλως τα προβλήματα θα ήταν μεγαλύτερα.
Να σημειωθεί ότι σε όλη τη Μαγνησία επιχειρούν συνολικά 14 μηχανήματα και πιο συγκεκριμένα οκτώ στο δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και από δύο σε Ν. Πήλιο, Σκιάθο και Σκόπελο.
Ο δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου κατέθεσε αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών , ώστε σε πρώτη φάση να διατεθούν 600.000. Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δι9κτύου, στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, και έχουν καταστρέψει αγροτικούς δρόμους.
Προβλήματα, από κατολισθήσεις, σημειώθηκαν στο Πουρί, όπου υπάρχουν ζημιές ακόμη και σπίτια, ενώ οι κάτοικοι τριών κατοικιών είναι αποκλεισμένοι από τα πλημμυρισμένα ρέματα.
Στο Νότιο Πήλιο δύο σπίτια είναι αποκομμένα λόγω υπερχείλισης χειμάρρου στην Πάλτση και ένα αυτοκίνητο βρέθηκε στον χείμαρρο – ρέμα, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει καμία ανθρώπινη ζωή.
Το αγροτικό δίκτυο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, το οδικό και επαρχιακό δίκτυο σε όλο το εύρος του δήμου έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.
Η ΛΑΣ Ν.Πηλίου αναφέρει πως η βροχόπτωση των δύο τελευταίων ημερών επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι δεν μας φταίει ο κακός ο καιρός, αλλά η χρόνια εγκατάλειψη και της περιοχής σε σχέση με τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.
Η παράταξη ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στις περιοχές που επλήγησαν όπως Αργαλαστή – Μηλίνα – Προμύρι – Κατηγιώργης – Πλατανιάς – Τρίκερι.
Να αποκατασταθεί η αγροτική οδοποιία στο Ν. Πήλιο, άμεσα, με κρατική χρηματοδότηση.
Όλη η Σκιάθος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ρέμα με δρόμους πλημμυρισμένους μέσα στον οικισμό και τον περιφερειακό.
Τα προβλήματα επεκτάθηκαν σε όλη την έκταση του δρόμου προς τις Κουκουναριές, ενώ η χθεσινή βροχή προκάλεσε ζημιές στον δρόμο Σκιάθος – Κουκουναριές, όπου σε πολλά σημεία η στάθμη του νερού υπερέβη το ύψος του δρόμου, ενώ «κατέβηκαν» στον δρόμο και φερτές ύλες, που απομακρύνθηκαν από μηχανήματα του δήμου και της Π.Ε Μαγνησίας.
Άστατος καιρός επικράτησε και χθες στο νησί της Σκοπέλου με ισχυρούς ανέμους και βροχές κατά τόπους.
Πτώση δέντρου (λεύκα) σημειώθηκε στο Νέο Κλήμα Σκοπέλου σε απόσταση 10 μέτρα από τα σπίτια.
Σημειώθηκαν επίσης υλικές ζημιές σε βάρκα πού βρισκόταν λίγα μέτρα από το σημείο πτώσης, ενώ ζημιές έχουν εκδηλωθεί σε δημοτικούς δρόμους, στο οδικό δίκτυο, σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Στο μεταξύ, την άμεση παρέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου προκάλεσαν οι σοβαρές ζημιές στο οδόστρωμα του δρόμου από Μακρινίτσα προς Βόλο και συγκεκριμένα από το κεντρικό πάρκινγκ του δρόμου μέχρι τη στροφή για Κουκουράβα, μετά από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε με τους Δημάρχους Σκοπέλου, Σκιάθου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου με αφορμή τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή.
Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους Δημάρχους το ταχύτερο δυνατόν να του αποστείλουν την τεχνική έκθεση με τις ζημιές που έχουν υποστεί οι δημοτικές υποδομές, προκειμένου να ενισχυθούν με έκτακτη οικονομική επιχορήγηση.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: