Στην ανάλυσή του ο οίκος αναφέρει ότι η αλλαγή στο outlook αποτυπώνει την αυξημένη πιθανότητα διατηρήσιμης ισχύος των τραπεζών.
H Moody’s είναι ο μοναδικός διεθνής οίκος αξιολόγησης ο οποίος διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, μία βαθμίδα (στο Βa1) κάτω από την επενδυτική. Αντιθέτως οι DBRS, Fitch, S&P, Scope έχουν ήδη κατατάξει την ελληνική αγορά στην κατηγορία του investment grade.
Η τελευταία αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody’s έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, ανεβάζοντας τότε την πιστοληπτική της ικανότητα κατά δύο βαθμίδες.
Πάντως το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα διατηρείται με το περιθώριο τους έναντι των γερμανικών να παραμένει κάτω από το 1%.
Σήμερα στη δευτερογενή αγορά και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 113 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 27 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,13% έναντι 2,145% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 0,98%
«Η Moody’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για τρεις κυρίως λόγους που, όπως σημειώνει η ίδια, είναι οι εξής: η ταχύτερη ανάπτυξη, οι καλύτερες σε σχέση με τον προγραμματισμό δημοσιονομικές επιδόσεις οι οποίες αποδίδονται κυρίως στα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής και η περαιτέρω ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση του οίκου Moody’s.
Όπως επισημαίνει ο υπουργός «πρόκειται για την δεύτερη αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης ύστερα από την αντίστοιχη κίνηση της DBRS την προηγούμενη εβδομάδα».
«Η Moody’s σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρή προσήλωση στη δημοσιονομική σύνεση και έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων (ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ, ηλεκτρονική τιμολόγηση, διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές) που έχουν ενισχύσει τα έσοδα . Επισημαίνει ακόμη ότι τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα – ενδεχομένως σε συνδυασμό με ισχυρότερη πραγματική και ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ – θα υποστηρίξουν με τη σειρά τους την ταχύτερη μείωση του χρέους.
Ενώ σε σχέση με τις τράπεζες ο οίκος υπογραμμίζει ότι η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται τώρα πιο κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ ως προς τους δείκτες κεφαλαιοποίησης, κερδοφορίας και μη εξυπηρετούμενων δανείων», προσθέτει.
Στην δήλωσή του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «η αξιολόγηση της Moody’s αποτελεί μια ακόμη απάντηση σε όσους επιμένουν σε μηδενιστική κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Πολιτική την οποία η κυβέρνηση θα συνεχίσει με ταχύτερους ρυθμούς, όχι μόνο γιατί αναγνωρίζεται στο εξωτερικό αλλά κυρίως επειδή οι πολίτες διαπιστώνουν καθημερινά τα θετικά της αποτελέσματα στην ανάπτυξη, τα εισοδήματα, τη μείωση της ανεργίας και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών».
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&εI είχε επιβεβαιώσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στην βαθμίδα ΒΒΒ- με προοπτική σταθερή.
Όπως τονίζει, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναβάθμισης όταν ο οίκος λάβει ξεκάθαρα σημάδια ότι η βελτίωση που καταγράφεται τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο θα διατηρηθεί.