Πρώτο “ΝΑΙ” από το Επιμελητήριο για το θεματικό πάρκο “Παραμύθια του Κόσμου” στο Παυσίλυπο (+Φωτο +Βίντεο)
26 January 2024
Φύκια: τι οφέλη έχουν σύμφωνα με τις έρευνες;
26 January 2024

Mytilineos: Kορυφαία προτεραιότητα η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας

Τον οδικό χάρτη για τη συνέχιση της δυναμικής πορείας ανάπτυξης της MYTILINEOS που θα διασφαλίσουν την εδραίωση της κερδοφορίας της σε επίπεδα ανω του 1 δισ. ευρώ και τα επόμενα έτη περιέγραψε ο  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλoς της MYTILINEOS Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2023. Έτος κατά το οποίο τα  EBITDA της εταιρείας έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της (διαμορφώθηκαν σε 1,014 δις. ευρώ από 823 εκατ. ευρώ το 2022 με αύξηση 23%) και τα  καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας σημείωσαν άλμα 34% και έφτασαν τα 623 εκατ. ευρώ από 423 εκατ. ευρώ το 2022.

Ο ίδιος τόνισε παράλληλα ότι η ανάπτυξη θα συνδυαστεί με παράλληλη διατήρηση υψηλής ρευστότητας και υγιών ταμειακών ροών, καθώς η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία.

Περιέγραψε επίσης τις βασικές δραστηριότητες που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη των επόμενων ετών (ΑΠΕ, προμήθεια ηλεκτρισμού, και φυσικού αερίου ηλεκτροπαραγωγή, έργα κλάδος μετάλλων), εξηγώντας ότι οι ΑΠΕ θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μοχλό (μέσα από την περαιτέρω ανάπτυξη του διεθνούς χαρτοφυλακίου έργων που έχει ισχύ 14 GW) και αναδεικνύοντας την στρατηγική στόχευση της MYTILINEOS να ενισχύσει περισσότερο την παρουσία της στα έργα ενίσχυσης των δικτύων ηλεκτρισμού που όπως είπε τα επόμενα χρόνια θα καταστεί η μεγαλύτερη δραστηριότητα στην ενεργειακή μετάβαση, τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά.

Εμβληματικό έργο προς την κατεύθυνση αυτή είναι η σύμβαση που υπέγραψε στα τέλη του έτους η MYTILINEOS με την GE Vernova για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής μεταφορικής ικανότητας στην ανατολική ακτή του Ην. Βασιλείου, ύψους 1 δις. στερλινών.

Κατά την τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ότι η εταιρεία παρουσίασε αποτελέσματα ρεκόρ το 2023  παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας και των μετάλλων κατά το 2023 (που αποτυπώθηκε και στην υποχώρηση κατά 13% του κύκλου εργασιών) είναι ενδεικτικό της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού μοντέλου της MYTILINEOS και της αξίας των συνεργειών που παράγει, που έχουν περιθώρια περαιτέρω διεύρυνσης.

Ο κ. Μυτιληναίος παραδέχθηκε ότι η η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς επηρεάζει τα μεγέθη της δραστηριότητας του κλάδου εμπορίας και προμήθειας του καυσίμου (που απέφερε σημαντικά κέρδη κατά το 2023), από την άλλη όμως καθιστά πιο ανταγωνιστικές άλλες δραστηριότητες, όπως π.χ. την παραγωγή αλουμινίου.

Ο ίδιος ανέδειξε ως σημαντικό ορόσημο της φετινής χρονιάς την θέση σε πλήρη εμπορική λειτουργία της σύγχρονης  μονάδας φυσικού αερίου στον Αγιο Νικόλαο, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο συνεχώς διευρυνόμενο αποτύπωμα της εταιρείας και στον κλάδο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ενισχυθεί σημαντικά με στοχευμένες εξαγορές, μεταξύ των οποίων οι προσθήκες της WATT+VOLT και της Volterra.

Ο κ. Μυτιληναίος έθεσε ως στόχο την επίτευξη μεριδίου αγοράς 30% το αμέσως επόμενο διάστημα (με βάση τα φορτία και λαμβάνοντας υπόψη και τα φορτία που προμηθεύεται η Αλουμίνιον της Ελλάδας από την Protergia, αφού η σύμβαση με τη ΔΕΗ έληξε στο τέλος του 2023).

Τόνισε επίσης ότι η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να υποβόσκει καθώς η στενότητα στο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης παραμένει και η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας έχει αντικατασταθεί από την εξάρτηση από την παγκόσμια αγορά LNG και έκλεισε την τοποθέτησή του περιγράφοντας τις βασικότερες γεωπολιτικές αβεβαιότητες κατά το 2024, από τις αμερικανικές εκλογές και τις ευρωεκλογές (όπου τα αποτελέσματα μπορούν να μας εκπλήξουν, όπως είπε) έως τους δυο πολέμους που συνεχίζονται χωρίς να διαφαίνεται τέλος, την αστάθεια στις τιμές εμπορευμάτων και την ένταση μεταξύ αγορών και κεντρικών τραπεζών για την πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: