Αλβανία: «Πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο για τη συμφωνία Ράμα – Μελόνι για το μεταναστευτικό
30 January 2024
myProperty: Ξεκινάει η αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 και για τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων
30 January 2024

Nέες θέσεις εργασίας δημιουργεί στον τομέα της επιχειρησιακής τεχνολογίας η ψηφιοποίηση στις βιομηχανίες

Νέες θέσεις εργασίας δημιουργεί η ψηφιακή μετάβαση των βιομηχανιών, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Schneider Εlectric «The Future of Work in Industry (Το μέλλον της εργασίας στη βιομηχανία)» που διενήργησε η διεθνής εταιρεία ερευνών Omdia και διεξήχθη σε 407 βιομηχανικές εταιρείες, από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως μεγάλες εταιρείες στη Δυτική Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία και Σουηδία), τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία (Βιετνάμ, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες).

Το συμπέρασμα αυτό επαληθεύει εκείνους που υποστηρίζουν πως η ψηφιοποίηση δημιουργεί νέες συνθήκες εργασίας και απαιτεί νέες δεξιότητες, ακυρώνοντας από τη μια πλευρά μοντέλα εργασίας προηγούμενων δεκαετιών ανοίγοντας από την άλλη το δρόμο για νέα μοντέλα εργασίας, απαραίτητα στις σύγχρονες ανάγκες παραγωγής. Συγκεκριμένα η έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισές (45%) βιομηχανικές εταιρείες πιστεύουν ότι η ψηφιοποίηση θα είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της επιχειρησιακής τεχνολογίας (Operational Technology) τα επόμενα τρία χρόνια. Το 70% πιστεύει ότι η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ταλέντων. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις βιωσιμότητας στις βιομηχανίες επεκτείνουν τους ρόλους εργασίας στα εργοστάσια. “Με τη μεταβαλλόμενη φύση του βιομηχανικού εργατικού δυναμικού είναι και θα είναι όλο και περισσότερο αναγκαία η επένδυση στην ψηφιοποίηση για την ενδυνάμωση του προσωπικού και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας”, δήλωσε ο Alex West, Senio rPrincipal Analyst, Industrial IoT and Sustainability στην Omdia. “Εάν δεν το κάνουν, ο ευρύτερος και σοβαρότερος μακροπρόθεσμος αντίκτυπος θα αφορά την καινοτομία και την αδυναμία αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντων”.

Η μελέτη υπογράμμισε την κλίμακα της παγκόσμιας κρίσης βιομηχανικών δεξιοτήτων, με την ένταξη νέων ταλέντων στο δυναμικό να αποτελεί βασική πρόκληση για περισσότερες από τις μισές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα (52%). Ωστόσο, εντόπισε τη λύση για αυτό το ζήτημα. Παράλληλα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, πάνω από τα δύο τρίτα (70%) των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η ψηφιοποίηση θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ταλέντων, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα των ψηφιακών εργαλείων να προσφέρουν περισσότερα από απλή παραγωγικότητα και αποδοτικότητα.

Ενώ η κρίση των δεξιοτήτων συνεχίζεται, ο βιομηχανικός χώρος εργασίας υφίσταται ραγδαίες αλλαγές. Οι στόχοι της βιωσιμότητας και οι προηγμένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα ψηφιακά δίδυμα, ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στο εργατικό δυναμικό. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 45% και το 47% αντίστοιχα, πιστεύουν ότι οι αυξανόμενες απαιτήσεις των βιομηχανικών εταιρειών για την επίτευξη των στόχων περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας θα απαιτήσουν σημαντική επέκταση των υφιστάμενων εργασιακών ρόλων στο εργοστάσιο.

«Η ψηφιοποίηση δεν ωφελεί μόνο την παραγωγικότητα και τη συνολική αποδοτικότητα. Είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση ορισμένων από τις ανθρωποκεντρικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις. Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν και να ενισχύσουν τους ρόλους των επιχειρησιακών τεχνολογιών (ΟΤ). Μειώνοντας τον χρόνο που δαπανάται για διοικητικά καθήκοντα και δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν καλύτερα τις δεξιότητες τους, μπορούμε να επιλύσουμε πολλές από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις και να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος», δήλωσε ο Ali Haj Fraj, Senior Vice President, Digital Factory, Industrial Automation της Schneider Electric.

Το μέλλον της εργασίας σε λειτουργικούς ρόλους

Η έρευνα διαπίστωσε ότι πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (52%) θεωρούν ότι η απόκτηση και η διατήρηση ταλέντων αποτελεί πρόκληση, η οποία όμως μπορεί να ξεπεραστεί, γεγονός που δείχνει ότι οι βιομηχανικές επιχειρήσεις μοιράζονται ένα επίπεδο αισιοδοξίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων του εργατικού δυναμικού. Τρεις στους πέντε (60%) πιστεύουν ότι οι ρόλοι των επιχειρησιακών τεχνολογιών (ΟΤ) θα αλλάξουν τα επόμενα τρία χρόνια, είτε μέτρια (41%) είτε σημαντικά (19%). Επιπλέον, η μεγάλη πλειοψηφία (73%) συμφωνεί ότι η ψηφιοποίηση θα αλλάξει σημαντικά τη φύση της εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια. Τρεις στους δέκα (31%) θεωρούν ότι οι ρόλοι του ποιοτικού ελέγχου θα αυξηθούν ή θα ενισχυθούν σημαντικά από την ψηφιοποίηση.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα επόμενα τρία χρόνια οι βιομηχανικές εταιρείες αναμένουν ότι θα απαιτηθούν νέες δεξιότητες σε τομείς όπως ο προγραμματισμός και η ενσωμάτωση ρομποτικής (το 49% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν διαθέτει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς δεξιότητες σε αυτόν τον τομέα) και η επεξεργασία δεδομένων, η οπτικοποίηση και η ανάλυση (κατά μέσο όρο πάνω από το 30% δεν διαθέτει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς δεξιότητες σε αυτούς τους τομείς). Ενώ οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δίνουν προτεραιότητα στις επενδύσεις στην επεξεργασία δεδομένων, την οπτικοποίηση και την ανάλυση, ο προγραμματισμός και η ενσωμάτωση ρομποτικής αναφέρεται μόνο ως μέτρια προτεραιότητα για σχεδόν από τους μισούς ερωτηθέντες. Μια βασική σύσταση από την έρευνα αποτελεί οι βιομηχανικές εταιρείες να συνεργαστούν με εταίρους από όλο το βιομηχανικό οικοσύστημα, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων τεχνολογικών δεξιοτήτων με λύσεις, κατάρτιση και άλλες δυνατότητες για να προετοιμάσουν το εργατικό δυναμικό τους για το μέλλον.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: