Θεσσαλονίκη: Δύο εκθέσεις με ξεχωριστό αποτύπωμα στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών
19 February 2023
Μπλίνκεν: Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία – Τι θα συζητήσει
19 February 2023

Nέο πεδίο «πολεμικών» συγκρούσεων

Ο πόλεμος του μέλλοντός μας βρίσκεται ήδη εδώ; Και πόσο απέχει το τίμημα μιας σύρραξης επί του πεδίου από το κόστος μιας μαζικής κυβερνοεπίθεσης; Όλα δείχνουν ανοιχτά και όλα μοιάζουν πιθανά μετά τη συντονισμένη κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν την Πέμπτη, επτά γερμανικά αεροδρόμια μια επίθεση που έθεσε εκτός λειτουργίας τις ιστοσελίδες τους και επέτεινε το χάος το οποίο είχε προκαλέσει την Τετάρτη στη Φραγκφούρτη η κατάρρευση του δικτύου υπολογιστών της Lufthansa λόγω ζημιάς σε οπτική ίνα.

Η κυβερνοεπίθεση είχε ως στόχο ορισμένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων κι εκείνα του Ντίσελντορφ, της Νυρεμβέργης και του Ντόρτμουντ. Έως αργά το βράδυ τα websites των αεροδρομίων της Φραγκφούρτης, του Μονάχου και του Βερολίνου λειτουργούσαν κανονικά, οι γερμανικές αρχές όμως βρίσκονταν σε γενικό πανεθνικό συναγερμό, με το βλέμμα και τις υποψίες όλων να στρέφονται προς τη Ρωσία εν όψει και της συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή στην Ουκρανία.

Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, άλλωστε, ρωσική ομάδα χάκερ με την επωνυμία Killnet είχε χτυπήσει μαζικά με επιθέσεις DDoS τα sites γερμανικών κυβερνητικών υπηρεσιών, τραπεζών και αεροδρομίων. Εκείνη η επίθεση είχε έρθει ως απάντηση στην απόφαση του Βερολίνου να στείλει άρματα μάχης τύπου Leopard στην Ουκρανία. «Για μια ακόμη φορά τα αεροδρόμια έπεσαν θύματα μεγάλης κλίμακας επιθέσεων DDoS» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γερμανικών Αεροδρομίων (ADV). Η DDoS είναι μια σχετική απλή μέθοδος κυβερνοεπιθέσεων: Ονομάζεται συντονισμένη επιχείρηση άρνησης παροχής υπηρεσιών και μπορεί να θέσει πολύ γρήγορα εκτός λειτουργίας τις ιστοσελίδες αποστέλλοντας μεγάλο όγκο αιτημάτων σύνδεσης στους διακομιστές τους.

Η Killnet είναι μια ομάδα Ρώσων χάκερ που αυτοαποκαλούνται «χάκερ-ακτιβιστές» και βάζουν στο στόχαστρο χώρες που είτε στηρίζουν ενεργά την Ουκρανία είτε βρίσκονται απέναντι στη Μόσχα.

Τον περασμένο Ιούνιο η ομάδα είχε αναλάβει την ευθύνη για μια ακόμη επίθεση DDoS εναντίον της λιθουανικής κυβέρνησης. Εκείνη η κυβερνοεπίθεση είχε έρθει ως απάντηση στην απόφαση της Λιθουανίας να μπλοκάρει τη μεταφορά εμπορευμάτων στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Η Αμερικάνικη εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant υποστηρίζει ότι η Killnet συνδέεται με μια άλλη ρωσική ομάδα χάκερ, τη Xaknet, η οποία φέρεται να έχει κάνει πολλαπλές κυβερνοεπιθέσεις κατά ουκρανικών κρατικών οργανισμών. Σύμφωνα με τη Mandiant, η Xaknet συνδέεται, με τη σειρά της, με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: