Πρόστιμο σε επιχείρηση στην Π.Ε. Καρδίτσας, για απασχόληση χειριστὴ μηχανήματος έργου, χωρὶς την απαιτούμενη άδεια
2 May 2025
Νορβηγία: Πυρκαγιά ξέσπασε στο διυλιστήριο πετρελαίου Mongstad – Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες
2 May 2025

Predator, παρεμβάσεις, αγωγές: Πώς η Ελλάδα βρέθηκε στον πάτο της ελευθερίας του Τύπου

Η Ευρώπη συνεχίζει να ηγείται παγκοσμίως στην ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), αν και η Νότια και η Ανατολική Ευρώπη υπολείπονται σημαντικά του υπόλοιπου ηπείρου — ενώ η γενική εικόνα παγκοσμίως επιδεινώνεται.

«Η νέα έκθεση και ο παγκόσμιος χάρτης για το 2025, που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, φέρνουν ευχάριστα νέα κυρίως για τους δημοσιογράφους στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες», σχολιάζει το Politico. Ωστόσο η Ελλάδα «είναι και πάλι ουραγός».

Οι 15 πρώτες θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνονται εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά κράτη, με τη Νορβηγία στην κορυφή, ακολουθούμενη από την Εσθονία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία. Η Νορβηγία διατηρεί σταθερά την πρωτιά, χάρη στο ισχυρό νομικό της πλαίσιο και το ακμαίο μιντιακό τοπίο.

Αντιθέτως, η Γαλλία (25η) και η Ιταλία (49η) σημείωσαν πτώση σε σχέση με το 2024, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε στην 20ή θέση και η Πολωνία κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο πάνω από δώδεκα θέσεις, φτάνοντας στην 31η.

Τελευταίοι στην Ευρώπη, 89οι παγκοσμίως

H Ελλάδα καταγράφει τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, καταλαμβάνοντας την 89η θέση παγκοσμίως. Στην υποβαθμισμένη της κατάταξη συνέβαλαν, όπως επισημαίνει το Politico, «η παρακολούθηση δημοσιογράφων με το λογισμικό Predator, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στα μέσα, οι εκφοβιστικές αγωγές και η έλλειψη επαρκών νομικών εγγυήσεων για την προστασία της δημοσιογραφικής εργασίας».

Αρνητική είναι και η εικόνα στα Βαλκάνια, με την Κροατία (60ή), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (86η), τη Σερβία (96η) και το Κοσσυφοπέδιο (99ο) να βρίσκονται ανάμεσα στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη.

Για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε ο δείκτης το 2002, ο παγκόσμιος μέσος όρος έπεσε κάτω από τις 55 μονάδες (σε κλίμακα 0–100), με τις συνθήκες για τη δημοσιογραφία να χαρακτηρίζονται «δύσκολες» ή «πολύ σοβαρές» σε περισσότερες από τις μισές χώρες που αξιολογήθηκαν. Η RSF αποδίδει την επιδείνωση στην οικονομική αστάθεια και τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Μέση Ανατολή και ΗΠΑ

Στη Μέση Ανατολή, δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, όπως σημειώνει η οργάνωση. Τα πέντε χειρότερα μέρη στον κόσμο για τους δημοσιογράφους παραμένουν το Ιράν, η Συρία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία, όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατάσταση επιδεινώθηκε επίσης, με τη χώρα να πέφτει στην 57η θέση. Η RSF αποδίδει την πτώση στη «ανησυχητική επιδείνωση» που προκαλεί η κυβέρνηση Τραμπ, επικαλούμενη περικοπές στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και στη χρηματοδότηση της διεθνούς δημοσιογραφικής βοήθειας.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: