Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέχρι να βρει μια «άσχημη» τοποθεσία – Τα βίντεο συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές
11 October 2024
Δράση της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. για την παγκόσμια ημέρα των αστέγων
11 October 2024

SOS από την UNIFIL: Κινδυνεύουμε από το Ισραήλ

Κατακραυγή, έχουν προκαλέσει διεθνώς οι ισραηλινές επιθέσεις κατά της προσωρινής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) με το Τελ Αβίβ να ζητάει από τον ΟΗΕ οι κυανόκρανοι «να μετακινηθούν 5 χιλιόμετρα βόρεια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καθώς οι μάχες εντείνονται και  η κατάσταση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής παραμένει ασταθής ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας της Χεζμπολάχ».

Η UNIFIL ανακοίνωσε σήμερα πως δυο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, εκτιμώντας πως τα πυρά του ισραηλινού στρατού συνιστούν «πολύ μεγάλο κίνδυνο» για τους στρατιώτες της.

Ρώμη: «Πιθανά εγκλήματα πολέμου»

Χθες, Πέμπτη, δύο Ινδονήσιοι κυανόκρανοι τραυματίστηκαν έπειτα από ισραηλινά πυρά στο αρχηγείο της UNIFIL, προκαλώντας οργή, με τη Ρώμη να φθάνει στο σημείο να μιλήσει για πιθανά «εγκλήματα πολέμου» και το Παρίσι να καλεί σήμερα τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Γαλλία.

Για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες

Σήμερα εκ νέου, αναφέρει η UNIFIL, που έχει αναπτύξει 10.000 άνδρες στον νότιο Λίβανο, «σημειώθηκαν εκρήξεις για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες» κοντά σε παρατηρητήριο και «δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν».

Εξάλλου, «ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν» και «ένας εκσκαφέας του ισραηλινού στρατού προκάλεσε πτώση τμημάτων του προστατευτικού τοίχου μιας θέσης του UNIFIL στο λιβανικό χωριό Λαμπουνέ», πρόσθεσε.

«Οι ενέργειες αυτές συνιστούν μια πολύ μεγάλη απειλή για τους κυανόκρανους», ανέφερε ακόμη.

Βρετανία: «Αποτροπιασμός»

Για αποτροπιασμό έκανε λόγο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την καθημερινή ενημέρωση ανέφερε: «Μας προκάλεσε αποτροπιασμό το άκουσμα αυτών των αναφορών και είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων και των αμάχων. Όπως γνωρίζετε, συνεχίζουμε να ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της ταλαιπωρίας και της αιματοχυσίας. Είναι μια υπενθύμιση της σημασίας να ανανεώσουμε όλοι μας τις διπλωματικές μας προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Κιρ Στάρμερ συμφωνεί με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας περί παραβίασης του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Όλα τα μέρη πρέπει πάντα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τους αμάχους και να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο».

Γαλλία: Για εξηγήσεις ο Ισραηλινός πρέσβης

Για εξηγήσεις κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Γαλλία, το υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη νέα επίθεση κατά της  UNIFIL, , στην οποία το Παρίσι έχει μία από τις μεγαλύτερες συμβολές.

«Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», κατήγγειλε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να δώσουν εξηγήσεις: η Γαλλία καλεί ως εκ τούτου σήμερα τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Γαλλία στο υπουργείο της Ευρώπης και των Εξωτερικών”, πρόσθεσε.

Ιρλανδία: Είναι εξωφρενικό

Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας επέκρινε δριμύτατα την απαίτηση του Ισραήλ να εγκαταλείψουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ τις θέσεις τους στον νότιο Λίβανο.

«Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απείλησαν α  την ειρηνευτική δύναμη και προσπάθησαν να εκκενώσουν τα χωριά που υπερασπίζεται», δήλωσε ο Μάικλ Χίγκινς.


Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/society/1793541/sos-apo-tin-unifil-kindyneyoyme-apo-to-israil/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sos-apo-tin-unifil-kindyneyoyme-apo-to-israil

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: