Αυτά τα νεαρά άστρα βρίσκονται περίπου 1.300 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αυτά τα άστρα γνωστά και ως πρωτοαστέρες, βρίσκονται σε μια κοσμική εστία σχηματισμού άστρων: το νεφέλωμα του Ωρίωνα, το οποίο είναι η πλησιέστερη περιοχή αστρογέννεσης στη Γη και φιλοξενεί εκατοντάδες νεογέννητα αστέρια.
Η φωτογραφία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble καταγράφει δύο από αυτά τα πρωτάστρα, που ονομάζονται HOPS 150 και HOPS 153, και τα οποία παίρνουν τα ονόματά τους από την Έρευνα Herschel Orion Protostar, που πραγματοποιήθηκε με το Διαστημικό Παρατηρητήριο Herschel του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Το Herschel που έβλεπε τους ουρανούς με υπέρυθρο φως εκτοξεύτηκε τον Μάιο του 2009 και τελείωσε την αποστολή του τέσσερα χρόνια αργότερα.
Το HOPS 150 εμφανίζεται με μια έντονη χρυσοκόκκινη απόχρωση στην επάνω δεξιά γωνία της εικόνας, ενώ το HOPS 153 βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της εικόνας, που αντιπροσωπεύεται από έναν στενό, πολύχρωμο πίδακα. Υπάρχουν επίσης μερικά άστρα στο προσκήνιο που λάμπουν έντονα μπροστά από το νεφέλωμα.
Το HOPS 150 περιλαμβάνει στην πραγματικότητα δύο νεαρά άστρα δημιουργώντας αυτό που είναι γνωστό ως δυαδικό σύστημα. Τα δύο άστρα περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο και το καθένα έχει έναν μικρό δίσκο ύλης από τον οποίο τρέφονται για να τροφοδοτούν τη συνεχή ανάπτυξή τους.
«Η σκοτεινή γραμμή που διασχίζει τη φωτεινή λάμψη αυτών των πρωτοαστέρων είναι ένα σύννεφο αερίου και σκόνης, πάνω από 2.000 φορές ευρύτερο από την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου, που πέφτει στο ζευγάρι των πρωτοαστέρων. Με βάση την ποσότητα του υπέρυθρου σε σχέση με άλλα μήκη κύματος φωτός που εκπέμπει το HOPS 150, τα πρωτάστρα βρίσκονται στη μέση της διαδρομής για να γίνουν ώριμα αστέρια» αναφέρει η ESA σε ανακοίνωση της.
Naftemporiki.gr