Έκθεση-σοκ της UNISEF για την παιδική θνησιμότητα: Το 2021, περίπου πέντε εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών έχασαν τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο. Την ίδια τύχη είχαν άλλα 2,1 εκατομμύρια παιδιά και νέοι έως 24 ετών. Αυτό ισοδυναμεί με έναν θάνατο κάθε 4,4 δευτερόλεπτα.
Η Βίντσι Γκανές, διευθύντρια ανάλυσης δεδομένων της UNICEF τονίζει ότι το τραγικό είναι ότι πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με καλύτερη υγειονομική περίθαλψη για τη μητέρα, τα νεογνά, τα παιδιά και τους εφήβους.
«Κάθε μέρα, πάρα πολλοί γονείς ζουν το Δράμα της απώλειας των παιδιών τους, μερικές φορές πριν καν δουν τον κόσμο», λέει η διευθύντρια ανάλυσης δεδομένων της UNICEF.
Οσο βέβαια μπορεί να ακούγεται ενθαρρυντικό είναι ότι από το 2000, το ποσοστό θνησιμότητας για τα μικρά παιδιά έχει μειωθεί κατά 50% παγκοσμίως και για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους νέους κατά 36%. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την ενίσχυση της βασικής ιατρικής περίθαλψης. Η πιθανότητα επιβίωσης όμως εξαρτάται από τον τόπο γέννησης.
Ο Διευθυντής Υγείας για τις Μητέρες και τα Παιδιά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ Ανσού Μπενερζί λέει ότι οι πιθανότητες επιβίωσης ενός παιδιού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πού γεννήθηκε. Πρόκειται για μια «κατάφωρη αδικία».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα παιδιά νότια της Σαχάρας έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από ό,τι στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική. Ο κίνδυνος θνησιγένειας είναι επτά φορές υψηλότερος στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία από ό,τι στις βιομηχανικές βόρειες χώρες.