Βρούτσης: Ιστορικές στιγμές για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό
19 April 2024
Νύχτα επαγρύπνησης ενώ επελαύνει η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί
20 April 2024

Wall: Έκτη διαδοχική πτώση για τον Nasdaq- Έντονες πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο

Πτωτικά κινήθηκε ο Nasdaq για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, στην πιο παρατεταμένη περίοδο πτώσης σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους. Ο τεχνολογικός κλάδος δέχθηκε έντονες πιέσεις, με τις Nvidia και Netflix να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, γεγονός που ήρθε να προστεθεί στις γεωπολιτικές ανησυχίες και στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση 2,05% κλείνοντας στις 15.282 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,88% στις 4.967,23 μονάδες, διολισθαίνοντας κάτω από το φράγμα των 5.000 μονάδων. Και οι δύο παρουσιάζουν πτώση επί έξι διαδοχικές συνεδριάσεις, στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από τον Οκτώβριο του 2022.

Αντίθετα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 211,02 μονάδες ή 0,56% κλείνοντας στις 37.986,40 μονάδες, χάρη στο ράλι άνω του 6% της American Express στον απόηχο των υψηλών κερδών πρώτου τριμήνου.

Η μετοχή της Netflix υποχώρησε περισσότερο από 9% παρότι τα τριμηνιαία αποτελέσματά της ήταν καλύτερα των προσδοκιών. Οι συνδρομητές της αυξήθηκαν 16% από το αμέσως προηγούμενο έτος, όμως γνωστοποίησε ότι δεν θα αναφέρει πλέον συνδρομές επί πληρωμή από το 2025.

Και άλλα τεχνολογικά ονόματα, όπως η Nvidia και η Super Micro Computer δέχθηκαν έντονες πιέσεις, με τις μετοχές τους να υποχωρούν ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 10% και 23% αντίστοιχα. Η μετοχή της Nvidia γνώρισε την χειρότερη ημερήσια επίδοση από το Μάρτιο του 2020.

Ενώ η τεχνολογία άσκησε πτωτικές πιέσεις στην αγορά, οι ανησυχίες των επενδυτών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν φάνηκαν να «ταρακουνούν» την αγορά στο άνοιγμα. Οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν αρχικά περισσότερο από 3% για να ταλαντευθούν μεταξύ κερδών και απωλειών τις επόμενες ώρες.

Δύσκολη εβδομάδα

Ο S&P 500 γνώρισε την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το Μάρτιο του 2023, με απώλειες άνω του 3%, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και της νομισματικής πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ο δείκτης υποχωρεί περισσότερο από 5% από τα υψηλά 52 εβδομάδων, στο πλαίσιο μίας γενικότερης υπαναχώρησης της αγοράς που καθοδηγείται από τις προσδοκίες ότι οι μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα γίνουν πολύ πιο αργά, ενδεχομένως να μην γίνουν και καθόλου φέτος. Οικονομολόγοι βλέπουν την Φέντεραλ Ριζέρβ να κάνει κίνηση από το Σεπτέμβριο και μετά.

Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει 5,5% αυτή την εβδομάδα. Ο δείκτης υποχωρεί για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, στην πιο παρατεταμένη περιόδο πτώσης από τον Ιανουάριο του 2022. Πρόκειται για την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το Νοέμβριο του 2022.

Όσο για τον Dow ενισχύθηκε στην εβδομάδα οριακά κατά 0,01%, στην πρώτη ανοδική εβδομάδα στη διάρκεια των τελευταίων τριών.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: