Ενεργοποιήθηκε νέα Πρόσκληση του “Αντώνης Τρίτσης” για έξυπνες πόλεις ύψους 130 εκ. ευρώ
20 October 2020
Επιπλέον 320 δωρεάν θέσεις στα ΚΔΑΠ του Δήμου Τρικκαίων
20 October 2020

Yπογραφές για τη μελέτη της παράκαμψης Γιάννουλης

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση για την εκπόνηση της «Μελέτης στην Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης. Τμήμα Λάρισα – Γιάννουλη», προϋπολογισμού 898.704,05 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η μελέτη οδηγεί σε νέο, ασφαλή οδικό άξονα μήκους 6 χλμ. που θα παρακάμπτει τον οικισμό της Γιάννουλης, παράπλευρο δίκτυο για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών, 3 κυκλικούς κόμβους για τη σύνδεση του νέου άξονα με τις οδούς προς Φαλάνη, Αμπελώνα και Τύρναβο και νέα γέφυρα τον Πηνειό ποταμό.

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στρατηγική και ταχύτητα έχει ξεκινήσει μια σειρά μελετών για την αναβάθμιση όλων των επαρχιακών δρόμων στην Θεσσαλία. Σήμερα υπογράψαμε τη σύμβαση ενός σημαντικού δρόμου, της παράκαμψης Γιάννουλης, μήκους 6 χιλιομέτρων, στο δρόμο Λάρισας-Τυρνάβου.

Χρειάζεται αναβάθμιση ο δρόμος αυτός γιατί αποτελεί διευρωπαϊκό δίκτυο και έτσι όπως είναι σήμερα δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Χρειάζεται λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο τμήμα για να μην έχουμε διέλευση οχημάτων βαρέως τύπου μέσα από τη Γιάννουλη, αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσουμε την κυκλοφορία της Φαλάνης και του Αμπελώνα.

Οι διαδικασίες του ελληνικού κράτους πρέπει να αλλάξουν διότι μόνο με μεγάλες ταχύτητες μπορεί η χώρα να αλλάξει. Το Υπουργείο Υποδομών και

Μεταφορών βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης και απλοποίησης του νομοθετικού πλαισίου. Χρειάζεται ταχύτητα και σοβαρή δουλειά και από τους μελετητές ώστε να είναι εφαρμόσιμες οι μελέτες και να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες.

Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες μας γιατί η δουλειά που κάνουν είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και το ελληνικό δημόσιο.

Εργάζονται αποτελεσματικά και τρέχουν με γρήγορο ρυθμό τις απαραίτητες διαδικασίες για να ολοκληρώσουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό μελετών που έχουμε σε εξέλιξη και που οδηγούν σε έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν χρήμα στην τοπική οικονομία».

Η νέα χάραξη

Στην παρούσα μελέτη προβλέπεται να γίνει νέα χάραξη που θα διέρχεται εκτός του οικισμού της Γιάννουλης. Πρόκειται για υπεραστική οδό που κατατάσσεται στην κατηγορία ΑΙΙΙ σε αντιστοιχία με τις ΟΜΟΕ – ΛΚΟΔ.

Το συνολικό μήκος υπολογίζεται περί τα 6 km ενώ η διατομή της κύριας αρτηρίας που προτείνεται είναι με διαχωρισμένες κινήσεις με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση (διατομή β4ν* των ΟΜΟΕ-Δ).

Η εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών θα γίνεται με περιορισμούς για αυτό θα μελετηθεί παράπλευρο δίκτυο όπου χρειάζεται, επίσης προτείνεται και η μελέτη ισόπεδων / κυκλικών κόμβων για την σύνδεση του νέου άξονα με τις οδούς προς Φαλάνη, Αμπελώνα και Τύρναβο.

Τέλος θα απαιτηθεί και η μελέτη νέας γέφυρας στο ποταμό Πηνειό της οποίας οι διαστάσεις θα προκύψουν από την μελέτη σύμφωνα με τις εγκεκριμένες προδιαγραφές και τα δεδομένα του χώρου τοποθέτησης του τεχνικού.

Σκοπιμότητα

Η υφιστάμενη οδός Λάρισας – Κοζάνης από παράκαμψη Λάρισας έως και Γιάννουλη διέρχεται από αστικοποιημένη περιοχή του Δήμου Λάρισας αλλά και από το κέντρο του δημοτικού διαμερίσματος της Γιάννουλης. Με την παρούσα πρόταση μελέτης σχεδιάζεται η παράκαμψη των αστικών περιοχών από τις οποίες διέρχεται σήμερα η ΕΟ Λάρισας-Κοζάνης και ειδικότερα σχεδιάζεται η παράκαμψη της Γιάννουλης και η σύνδεσή της με την Παράκαμψη Λάρισας.

Ο υφιστάμενος οδικός άξονας χαρακτηρίζεται: α)από υψηλούς αριθμό καθημερινών μετακινήσεων οικιστών, β)από σημαντικό φόρτο οχημάτων από και προς Κοζάνη με σημαντικό ποσοστό βαρέων και γ)από έντονη παρόδια δόμηση τόσο οικιστική όσο και εγκαταστάσεων εμπορικού χαρακτήρα. Επομένως, είναι απαραίτητη η αναβάθμισή του για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την αύξηση της λειτουργικότητάς του.

Με την εν λόγω παράκαμψη επιτυγχάνεται σημαντική περιβαλλοντική αναβάθμιση της Γιάννουλης αλλά και των λοιπών αστικών περιοχών που επιβαρύνονται με υπεραστική κυκλοφορία.

Η διέλευση του άξονα από το κέντρο της Γιάννουλης δεν επιτρέπει την αναβάθμιση του υφιστάμενου άξονα Λάρισα –Κοζάνης, η οποία επιβάλλεται από τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 1315-15, σύμφωνα με τον οποίο ο εν λόγω άξονας εντάχθηκε στο διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο και ορίστηκε ότι χρήζει αναβάθμισης. Η προθεσμία περαίωσης της μελέτης είναι τριάντα μήνες.

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκε η προϊσταμένη του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Καρρά Σταυρούλα.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: