22 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα Γης
22 April 2022
Πεζοπορικές διαδρομές συνολικού μήκους 70 χλμ συντηρεί και αναδεικνύει στην Αλόννησο η Περιφέρεια Θεσσαλίας
30 April 2022

ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ: ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Γ. ΚΑΡΑΪΚΑΚΗ

Ανήμερα της μεγάλης εορτής του Αγίου Γεωργίου σήμερα και στο Μαυρομμάτι ο Δήμος Μουζακίου, μέσω του Νομικού Προσώπου «Αθλητισμός Πολιτισμός Νεότητα», όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, απέδωσε τιμές υπέρ του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, στη γενέτειρά του το Μαυρομμάτι.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην πλατεία του χωριού για να γιορτάσει και να πανηγυρίσει την μοναδικότητα των ηρωικών κατορθωμάτων του που με λεπτομέρειες περιέγραψε στην κεντρική ομιλία ο φιλόλογος καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Ιστορίας Ν. Καρδίτσας» κ. Νικόλαος Βλάχος. Είπε χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε πολλά χειροκροτήματα, ο ειδικός ερευνητής του βίου και της πολιτείας του Καραϊσκάκη: «Αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον πολέμαρχο όλων των Ελλήνων ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος αγωνιστής και έγινε το ζωντανό σύμβολο της αντίστασης του ελεύθερου ελληνισμού εναντίον των κατακτητών Τούρκων. Τα Αγραφιώτικα βουνά στάθηκαν μάρτυρες των ηρωικών αγώνων του κατά τη διάρκεια της κλέφτικης και αρματολικής δράσης του. Υπήρξε από τις δημοφιλέστερες μορφές της εθνικής παλιγγενεσίας, ένας κατ’ εξοχήν λαϊκός ήρωας, γι’ αυτό και η μνήμη του παρέμεινε άφθαρτη στην ψυχή των Ελλήνων στο πέρας των αιώνων».

 

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις εορταστικές εκδηλώσεις, αυτές εξελίχθηκαν ως εξής:

 

Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μαυρομματίου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, του Πρωτοσύγκελλου π. Αμφιλόχιου Παπανδρέου και ιερέων της Ενορίας οι οποίοι τέλεσαν στη συνέχεια Επιμνημόσυνη Δέηση εμπρός στον έφιππο ανδριάντα του Ήρωα.

Προηγήθηκε πομπή από την Εκκλησία μέχρι και την πλατεία με προπορευόμενη της Εικόνα του Αγίου Γεωργίου που βαστούσαν νέοι του χωριού.

Των τελετών ακολούθησε κατάθεση στεφάνων κατά σειρά, από το Δήμαρχο κ. Θεοφάνη Στάθη, το Βουλευτή Ν. Καρδίτσας και Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα ως εκπροσώπου του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Κυβέρνησης, τη βουλευτή του Νομού κ. Ασημίνα Σκόνδρα ως εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων, το βουλευτή του Νομού κ. Γιώργο Κωτσό ως εκπροσώπου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιο ως εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, τον Διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης Στρατονομίας (ΚΕΣΝ Ρούσσου), ως εκπροσώπου του Στρατού, τον Διοικητή του Α.Τ. Μουζακίου ως εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας, την Αναπλ. Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου ως εκπροσώπου του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Μαυρομματίου κ. Γεώργιο Νάσιο, τον Πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο Καραϊσκάκης» κ. Δημήτριο Γιώτη και εκπροσώπους του Συλλόγου των Απανταχού Μαυρομματιανών Αθηνών «Ο Καραϊσκάκης», της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και του Συλλόγου των Απανταχού Μουζακιωτών Αθήνας «Ο Γομφεύς».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τμήματα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο Καραϊσκάκης», του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Καρδίτσας «Η Καραγκούνα» και του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Καρδίτσας «Καλλίχορος». Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρυσόστομος Μητροπάνος ερμήνευσε γνωστά δημοτικά τραγούδια και ένα λαϊκό άσμα για τον μεγάλο οπλαρχηγό.

Να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων το παρών έδωσαν εκτός των προαναφερομένων, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Λία Ρογκανάκη Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας και κ. Αθανάσιος Ακρίβος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μουζακίου και Πρόεδρος του διοργανωτή ΝΠΔΔ (Αθλητισμός- Πολιτισμός-Νεότητα) κ. Μαρία Καραμπέκου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Λίνα Αγγελάκη, Γιάννης Πατσιαούρας, Γιώργος Φούντας, Γιώργος Παπακώστας, Ηλίας Τρυφέρης, η δημοτική σύμβουλος επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μουζακίου κ. Παρασκευή Ντούρβα, η δημοτική σύμβουλος επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Πνοή Δημιουργίας» κ. Ολυμπία Διαμαντοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Λάμπρος Γιώτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Νίκος Πούπης, Νίκος Ζαρνακούπης, Σωκράτης Κωτίνας, Επαμεινώνδας Γκινής, Γιώργος Καραβίδας, Άρης Γκαγκάς, Χρήστος Κουτρομάνος, άλλοι αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

 

Comments are closed.