Π. Τσαπανίδου: Υπήρχαν φήμες από το 2022 για «κακή συμπεριφορά του Αλ. Γεωργούλη»
19 April 2023
Δημοπρατείται το έργο που θα εκτελεστεί με Σ.Δ.Ι.Τ. για τα αρδευτικά Δίκτυα Υπέρειας Λάρισας και Ορφανών Καρδίτσας
19 April 2023

Βόρεια Κορέα: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου

Την εκτόξευση του πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου της Βόρειας Κορέας, η κατασκευή του οποίου μόλις ολοκληρώθηκε, ζήτησε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA της Βόρειας Κορέας.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη διαστημική υπηρεσία της χώρας ο Κιμ ζήτησε «ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος στρατιωτικής αναγνώρισης, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, να εκτοξευθεί την προκαθορισμένη ημερομηνία».

Ο Κιμ, ο οποίος επιθεώρησε μαζί με την κόρη του την Εθνική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για την ημερομηνία της εκτόξευσης. Απευθυνόμενος στο προσωπικό της υπηρεσίας ζήτησε να αναπτυχθούν «πολλοί αναγνωριστικοί δορυφόροι σε διάφορες τροχιές».

Η απόκτηση τεχνολογίας στρατιωτικής αναγνώρισης αποτελεί «βασικό στόχο» της Βόρειας Κορέας, τόνισε ο Κιμ, προκειμένου, όπως εξήγησε, να αντιμετωπίσει τις απειλές και την επιθετικότητα της Σεούλ και της Ουάσιγκτον.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μερικές ημέρες αφού η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε με επιτυχία έναν νέο διηπειρωτικό, βαλλιστικό της πύραυλο (ICBM) με στερεό καύσιμο, μια σημαντική εξέλιξη για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Τον Δεκέμβριο του 2020 η Βόρεια Κορέα είχε επισημάνει ότι διεξήγαγε «ένα τελικό, σημαντικό τεστ» για την ανάπτυξη ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου. Τους ισχυρισμούς αυτούς αμφισβήτησαν αμέσως ειδικοί.

Η ανάπτυξη ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου ήταν ένα από τα βασικά σχέδια του αμυντικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, το οποίο παρουσίασε ο Κιμ το 2021.

«Φαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα θα εκτοξεύσει τον δορυφόρο της, ο οποίος παραμένει ‘συμβολικός’, και θα τον βελτιώνει σταδιακά», δήλωσε ο Αν Τσαν- ιλ διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Βορειοκορεατικών Σπουδών.

«Αν η Κίνα και η Ρωσία δεν της προσφέρουν τεχνολογική υποστήριξη, θα είναι δύσκολο η Βόρεια Κορέα να διεξάγει κατασκοπευτικές δραστηριότητες με το δικό της εξοπλισμό», εκτίμησε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: