Ξέσπασε στον ΟΦΗ ο Ολυμπιακός
10 February 2024
Πλοιάριο με μετανάστες εντοπίστηκε νότια της Κρήτης – Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή
11 February 2024

Γάζα: Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως ανακάλυψε σήραγγα κάτω από την έδρα της UNRWA (βίντεο)

Ο στρατός και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως εντόπισαν σήραγγα της Χαμάς κάτω από την έδρα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στην πόλη της Γάζας.

Η UNRWA, που το Ισραήλ κατηγορεί ότι η Χαμάς έχει διεισδύσει πλήρως στην υπηρεσία της, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι δεν έχει πάει στην έδρα της από τις 12 Οκτωβρίου – δηλαδή πέντε ημέρες μετά την χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα – και ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και την Σιν Μπετ, στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη της Γάζας, στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας «εισόδου της σήραγγας» κοντά σε σχολείο που διαχειρίζεται η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ. Στην ανακοίνωσή τους ο ισραηλινός στρατός και η Σιν Μπετ ανέφεραν πως «η είσοδος οδηγούσε σε μια υπόγεια σήραγγα των τρομοκρατών, η οποία αποτελούσε σημαντικό πλεονέκτημα για τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Χαμάς και περνούσε κάτω από το κτίριο που χρησιμεύει ως κύρια έδρα της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας». «Η ηλεκτρική υποδομή» της σήραγγας – μήκους 700 μέτρων και βάθους 18 μέτρων κάτω από τη γη – «ήταν συνδεδεμένη» με την έδρα της υπηρεσίας «αποδεικνύοντας ότι οι εγκαταστάσεις της UNRWA εφοδίαζαν τη σήραγγα με ηλεκτρικό ρεύμα» κατά την ίδια ανακοίνωση.

Έγγραφα και κρυμμένα όπλα μέσα στις εγκαταστάσεις «επιβεβαίωσαν ότι τα γραφεία είχαν χρησιμοποιηθεί επίσης από τρομοκράτες της Χαμάς», προστίθετο στην ανακοίνωση.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως έχει σκάψει εδώ και δέκα χρόνια πολλές σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κρύβονται οι μαχητές της. Τον Οκτώβριο, μελέτη του Ινστιτούτου Σύγχρονου Πολέμου της αμερικανικής ακαδημίας West Point κατέγραφε 1.300 σήραγγες, για περισσότερα από 500 χλμ υπόγειων διαδρόμων.

UNRWA: «Εγκαταλείψαμε το κτήριο και δεν έχουμε γνώση για καμιά δραστηριότητα»

Από την πλευρά της η UNRWA απάντησε ότι το προσωπικό της είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την έδρα της με εντολή των ισραηλινών δυνάμεων καθώς οι βομβαρδισμοί κλιμακώνονταν στην περιοχή. «Δεν χρησιμοποιήσαμε αυτό το κτίριο από τότε που το εγκαταλείψαμε και δεν έχουμε γνώση για καμιά δραστηριότητα που θα μπορούσε να είχε γίνει εκεί», ανέφερε. Το κτίριο είχε περάσει από επιθεώρηση για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2023, αναφέρει σε ανακοίνωση.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ υπογράμμισε πως οι κατηγορίες του Ισραήλ «χρήζουν ανεξάρτητης έρευνας, η οποία δεν είναι δυνατή επί του παρόντος δεδομένου ότι η Γάζα είναι σε περιοχή ενεργού πολέμου».

Οι κατηγορίες για εμπλοξή υπαλλήλων της UNRWA στις επιθέσεις της Χαμάς

Το Ισραήλ κατηγόρησε πρόσφατα την UNRWA ότι είχε 12 υπαλλήλους, σε σύνολο 13.000 εργαζομένων της υπηρεσίας στη Λωρίδα της Γάζας, που ενεπλάκησαν στις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Διαβεβαίωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποδείξει «τις σχέσεις της UNRWA με την τρομοκρατία».

Εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ είναι σε εξέλιξη όσον αφορά τους υπαλλήλους που κατηγορούνται από το Ισραήλ, από την οποία έχει εξαιρεθεί η UNRWA, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε ανεξάρτητη επιτροπή για να αξιολογήσει την «ουδετερότητα» της υπηρεσίας.

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο στελέχη της Χαμάς στη Ράφα

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε επίσης ο ισραηλινός στρατός, η πολεμική αεροπορία της χώρας σκότωσε δύο στελέχη της Χαμάς σήμερα στη Ράφα, πόλη στα νότια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου,

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: