Πώς να ξεχωρίζετε το καλό καρπούζι
3 Αυγούστου 2021
Οι 14 πιο όμορφες Παναγίες του Αιγαίου
3 Αυγούστου 2021

Ζώα συντροφιάς: Ο δύσκολος αποχαιρετισμός και η επιλογή της αποτέφρωσης

Ενισχύεται η επιλογή της αποτέφρωσης κατοικιδίων στην Ελλάδα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να κρατήσουν την τέφρα. Η αποτέφρωση βοηθά και στην εφαρμογή του νόμου, βάσει του οποίου η εναπόθεση νεκρών ζώων σε μη αδειοδοτημένο σημείο διώκεται ποινικά.

Ειδικότερα, αυξάνονται τα αποτεφρωτήρια κατοικιδίων στην Ελλάδα καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες την προτιμούν. Αλλωστε, η αποτέφρωση για τα κατοικίδια δεν είναι σύγχρονη. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ίχνη ενός κοιμητηρίου ζώων στην Παλαιστίνη, το οποίο χρονολογείται στο 332 π.Χ. Μεταξύ των σκελετών που ανακαλύφθηκαν, βρέθηκαν και πάνω από 1.000 δοχεία με τέφρα σκύλων. Να σημειωθεί ότι το πρώτο Αποτεφρωτήριο Ζώων δημιουργήθηκε στην Αμερική το 1896.

Πλέον, τα σύγχρονα αποτεφρωτήρια έχουν αναβαθμιστεί τεχνολογικά, και πολλαπλασιάζονται και στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, η πρόσφατη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου της Pet’s Heaven διασφαλίζει την αποτέφρωση των ζώων συντροφιάς, ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες, εφόσον το επιθυμούν, να κρατούν την τέφρα του τετράποδου.

Η κατά μόνας αποτέφρωση παρέχεται από την Pet’s Heaven για εκείνους που επιθυμούν το κατοικίδιό τους να αποτεφρωθεί μόνο του και να κρατήσουν την τέφρα του. Συγκεκριμένα, έφεραν στην Ελλάδα το πυράντοχο ταμπελάκι «Ατομικής Σήμανσης του κατοικίδιου», πάνω στο οποίο είναι χαραγμένος ένας μοναδικός αριθμός. Το ταμπελάκι συνοδεύει το κατοικίδιο σε όλα τα στάδια της αποτέφρωσης, από την παραλαβή του μέχρι τη συλλογή της τέφρας. Βεβαίως, υπάρχει και η δυνατότητα ομαδικής αποτέφρωσης. 

Αντίθετα με την αποτέφρωση, η ταφή επιτρέπεται μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους και απαιτεί ένα επιπλέον κόστος κατασκευής και διατήρησης τάφου. Παράλληλα, η συμβατική ταφή μετά από κάποιο διάστημα απαιτεί εκταφή του ζώου, μια διαδικασία ιδιαίτερα επώδυνη, ενώ αφήνει μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς από τη μια δεσμεύει γη και από την άλλη εγκυμονεί κινδύνους μόλυνσης του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα. 

Πέρα από το δίλημμα «αποτέφρωση ή ταφή», υπάρχει και το ψυχολογικό κομμάτι της απώλειας – για το οποίο οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα βρουν βοήθεια στην ιστοσελίδα του Pet’s Heaven (www.petsheaven.gr), το οποίο βρίσκεται στο 69ο χλμ. της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. 

Πηγή : kathimerini.gr

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: