Παράγωγα: Οι long… προθέσεις αποτυπώθηκαν στην απόσταση των ΣΜΕ από τον 25άρη
24 January 2023
Α. Λινού στη «Ν»: Απροετοίμαστα τα δημόσια νοσοκομεία
24 January 2023

Ουκρανία: Παραιτήσεις αξιωματούχων εν μέσω καταγγελιών για σκάνδαλα διαφθοράς

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν σήμερα ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, και ο ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου εν μέσω αλλαγών στο προσωπικό διάφορων υπηρεσιών λόγω καταγγελιών για σκάνδαλα διαφθοράς.

Όπως έγινε γνωστό, ο Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, που είναι επιφορτισμένος με τον εφοδιασμό του στρατεύματος με τρόφιμα και εξοπλισμό, παραιτήθηκε σήμερα το πρωί, επικαλούμενος «κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης» για διαφθορά, τις οποίες το υπουργείο του και ο ίδιος δηλώνουν ότι είναι αβάσιμες. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι παραίτηση του Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ ήταν μια «άξια πράξη» που θα βοηθήσει στην διατήρηση της εμπιστοσύνης στο υπουργείο.

Την παραίτησή του υπέβαλε νωρίτερα και ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους για την απόφασή του. Ουκρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η αποχώρησή του ενδέχεται να εντάσσεται στις ευρύτερες αλλαγές σε επιτελικές θέσεις σε διάφορες υπηρεσίες, τις οποίες ανακοίνωσε ο Ζελένσκι.

«Ευχαρίστησα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία να κάνω καλές πράξεις κάθε ημέρα και κάθε λεπτό», έγραψε ο Τιμοσένκο σε ανάρτησή του στο Telegram. Ο 33χρονος Τιμοσένκο ήταν αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου από το 2019, αρμόδιος για τις τοπικές και περιφερειακές πολιτικές. Επίσης συνεργάστηκε με τον Ζελένσκι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Τιμοσένκο έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα που αφορούσαν κυρίως τη χρήση ακριβών αυτοκινήτων. Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις καταγγελίες.

Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολέκσιι Σιμονένκο. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελία για την απομάκρυνσή του δεν δίδεται κάποια αιτιολογία, αλλά επισημαίνεται ότι ήταν “σύμφωνα με δική του επιθυμία”.

Στο χθεσινοβραδινό βιντεοσκοπημένο του μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι προχωρά σε αλλαγές υψηλόβαθμων και πιο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων, έπειτα από τις καταγγελίες για διαφθορά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. «Υπάρχουν ήδη αποφάσεις για την αλλαγή προσωπικού (…) οι οποίες αφορούν αξιωματούχους διάφορων βαθμίδων στα υπουργεία και σε άλλες υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και των επαρχιών αλλά και των δυνάμεων επιβολής της τάξης», επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Την Κυριακή η αστυνομία καταπολέμησης της διαφθοράς ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών με την υποψία ότι έλαβε δωροδοκία 400.000 δολαρίων για την εισαγωγή γεννητριών στη χώρα τον Σεπτέμβριο, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Ουκρανική εφημερίδα κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ότι αγόρασε τρόφιμα για τον στρατό σε υπέρογκες τιμές, κάτι που ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά. Ο υπουργός υπογράμμισε πως οι καταγγελίες δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα και δεσμεύθηκε για πλήρη διαφάνεια στην έρευνα που διενεργείται.

Όπως είπε, εξηγώντας την τιμή που πληρώνει ο ουκρανικός στρατός για να προμηθεύεται αυγά, «στην πραγματικότητα, πρόκειται για συνηθισμένο τεχνικό λάθος των προμηθευτών».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: