Σύμφωνο συνεργασίας δήμου Λαρισαίων και πανεπιστημίου Θεσσαλίας
27 May 2021
Ανακατασκευάστηκαν 23 παιδικές χάρες στην πόλη
28 May 2021

Ο Δήμος Αλοννήσου ξεκινά την ανακύκλωση αποτσίγαρων!

Ο Δήμος Αλοννήσου ξεκινά την ανακύκλωση αποτσίγαρων σε συνεργασία με το δίκτυο «γόπα project»! Στα πλαίσια της συνεχούς εγρήγορσης της δημοτικής αρχής σε ότι αφορά την ανακύκλωση και σχετικές δράσεις ο Δήμος ξεκινά την ανακύκλωση γόπας χρησιμοποιώντας την εξαιρετική ιδέα με τον ειδικό κάδο και τα δημοψηφίσματα. Ήδη έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία του νησιού τέτοιοι κάδοι με μερικά πρωτότυπα και ευχάριστα δημοψηφίσματα τα οποία θα αλλάζουν συχνά.
Το θέαμα των σβησμένων τσιγάρων σε δρόμους και πεζοδρόμια είναι συχνό και αυτό μπορεί να οφείλεται και στην απουσία αστικών σταχτοδοχείων. Η χώρα μας βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, «παράγει» περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα ετησίως με το 40% εξ αυτών να υπολογίζεται ότι καταλήγει στη θάλασσα.
Το γεγονός αυτό έχει ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον δεδομένου ότι μία γόπα εκτός των περισσότερων από 4.000 τοξικών ουσιών που περιέχει και μπορεί να μολύνει 500 λίτρα νερού, διαθέτει και πλαστικό φίλτρο, το οποίο έχει ιδιαίτερα αργό ρυθμό βιοδιάσπασης που φτάνει τα 15 χρόνια.
Μετά τη συλλογή των αποτσίγαρων στους ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε παιδικές χαρές, ακτές, στάσεις λεωφορείων , ακολουθεί η εξαγωγή τους για ανακύκλωση σε συνεργασία με μία γαλλική εταιρία, η οποία εξειδικεύεται στο αντικείμενο. Η στάχτη, ο καπνός και το χαρτί κομποστοποιούνται ενώ από το φίλτρο του τσιγάρου παράγονται επιφάνειες ανακυκλωμένου και ανακυκλώσιμου πλαστικού, οι οποίες αξιοποιούνται στην παραγωγή νέων προϊόντων.
Η εξαγωγή των αποτσίγαρων προς ανακύκλωση είναι επί του παρόντος μονόδρομος δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει φορέας που να ασχολείται με αυτό το αντικείμενο.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: