Στον ανακριτή για απόπειρα ανθρωποκτονίας ο δράστης της επίθεσης με σπαθί
3 June 2022
O Δήμος Θηβαίων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράση καθαρισμού
3 June 2022

Πανελλαδικές: Για καλά προετοιμασμένους τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα

«Αναμενόμενα, αλλά δύσκολα» ήταν τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στη Νεοελληνική Γλώσσα στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, σύμφωνα με τις φιλολόγους του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Αγίου Δημητρίου, Δωρίτα Δαμιανού και Αγγελική Λέλλου. Οι δυο εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι τα θέματα «απαιτούν πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους». 

Το θέμα στο οποίο αναφέρονται τα τρία κείμενα είναι αναμενόμενο, «λόγω της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή», εξηγούν. Ειδικότερα, το θέμα των φετινών Πανελλαδικών, ανήκει στην ευρύτερη ενότητα «Παράδοση και Πολιτισμός», η οποία διδάσκεται στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Η δομή των τεσσάρων θεμάτων του διαγωνίσματος «είναι σαφής και ακολουθεί τους κανονισμούς του τρόπου αξιολόγησης του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, σύμφωνα με το ΦΕΚ του Αυγούστου 2019».

Όμως τα θέματα Β2 και Β3 «είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και προϋποθέτουν μεγάλη εξοικείωση των μαθητών με τη γλώσσα του κειμένου και πολύ καλή γνώση της θεωρίας για τις γλωσσικές επιλογές του συγγραφέα ενός κειμένου», σχολιάζουν οι κ. Δαμιανού και Λέλλου.

Το θέμα της έκθεσης αφορούσε την ιστορία και τις ιστορικές γνώσεις: «Αξίζει να μαθαίνουμε για αυτούς τους νεκρούς. Αξίζει να γνωρίζουμε τι έκαναν, πώς σκέφτονταν, πώς ζούσαν».

Στη Λογοτεχνία «έπεσαν» τρία πεζά κείμενα: Του Ραϋμόνδου Αλβανού (Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες), απόσπασμα από ομιλία της Κικής Δημουλά (από το βιβλίο Εκλήθην ομιλήτρια) και του Θανάση Βαλτινού (Επείγουσα ανάγκη ελέου. Διηγήματα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1869309/panelladikes-eksetaseis-gia-kala-proetoimasmenous-ta-themata-sti-neoelliniki-glossa

Comments are closed.