Δ. Λαρισαίων: Αναλαμβάνουν μόνιμη υπηρεσία 125 υπάλληλοι της Καθαριότητας
30 October 2019
Βόλος: Κι άλλος ανήλικος συνελήφθη με χασίς σε σχολείο
30 October 2019

Προφυλαχθείτε από την διόγκωση και την ρήξη ανευρυσμάτων με το πασίγνωστο φθηνό χάπι

Με την αποτροπή της διόγκωσης των ανευρυσμάτων φαίνεται να σχετίζεται η τακτική λήψη ασπιρίνης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η οποία μάλιστα, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο φθηνό και πασίγνωστο χάπι προλαμβάνει την ρήξη τους.
Την προστατευτική δράση της ασπιρίνης υπογραμμίζει μία νέα αμερικάνικη επιστημονική μελέτη, τονίζοντας ότι η τακτική της λήψη παρεμποδίζει την διόγκωση του ενδοκριανικού ανευρύσματος.

Προστατεύει από την αγγειακή διαταραχή
Με την πενταετή μελέτη 146 ασθενών που έφεραν πολλαπλά ανευρύσματα με διάμετρο ως πέντε χιλιοστών, οι ερευνητές εντόπισαν μία διαχρονική συσχέτιση ανάμεσα στην τακτική λήψη ασπιρίνης και στην μικρότερη ανάπτυξη των ενδοκρανιακών ανευρυσμάτων.
Συγκεκριμένα κανένας ασθενής δεν υπέστη ρήξη ανευρύσματος στο διάστημα των πέντε χρόνων τακτικής λήψης ασπιρίνης.

Διόγκωση και ρήξη ανευρύσματος
Η διόγκωση του ανευρύσματος δεν πρέπει να αγνοείται, καθώς ο κίνδυνος ρήξης αυξάνεται σημαντικά, που ενδέχεται να οδηγήσει σε αναπηρία ή ακόμα και να μεταβεί μοιραία.
Τα ενδοκριανιακά ανευρύσματα αποτελούν μία αγγειακή διαταραχή κατά την οποία τα τοιχώματα των αρτηριών στον εγκέφαλο αδυνατίζουν, με αποτέλεσμα την δημιουργία εξογκωμάτων προς τα έξω.
Το ανεύρυσμα ενδέχεται να υποστεί ρήξη, προκαλώντας σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία.

Ασπιρίνη «φρένο» στα ανευρύσματα
Μέχρι σήμερα, όπως τονίζουν οι ερευνητές, δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία «φρένο» στα ενδοκρανιακά ανευρύσματα και στην ενδεχόμενη ρήξη τους. Η νέα αυτή έρευνα αποδεικνύει ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τόσο της διόγκωσης όσο και της ρήξης των ανευρυσμάτων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε αρχικά στο Journal of Neurosurgery.

Comments are closed.

%d bloggers like this: