Τραγωδία στα Τέμπη: Σακούλες με ανθρώπινα μέλη στο νοσοκομείο Λάρισας
1 March 2023
Ζελένσκι: Υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα
2 March 2023

Ρουμανία: Η κυβέρνηση εισήγαγε τον πρώτο «σύμβουλο» που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη

«Θα ήθελα να αρχίσω τη συνεδρίαση με μια έκπληξη» σημείωσε ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα στο υπουργικό συμβούλιο. Με τον τρόπο αυτό παρουσιάστηκε ο πρώτος σύμβουλος που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, αρμόδιος να αποκρυπτογραφεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ονομάζεται ΙΟΝ και έχει βαριά φωνή. «Η κυβέρνηση πρωτοπορεί παγκοσμίως, εγκαινιάζοντας τον πρώτο σύμβουλο που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη: ΙΟΝ», συνέχισε δείχνοντας με μια κίνηση του χεριού του μια λαμπερή μπλε οθόνη στα αριστερά του. Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε από ερευνητές αρκετών πανεπιστημίων στη χώρα, η οποία περιγράφεται συχνά ως η «Σίλικον Βάλεϊ» της ανατολικής Ευρώπης.

Ο στόχος του: να πληροφορεί την κυβέρνηση «σε πραγματικό χρόνο για τις προτάσεις και τις επιθυμίες των Ρουμάνων», εξήγησε ο πρωθυπουργός, κυρίως μέσω της ανάλυσης των πιο δημοφιλών δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να συζητούν με αυτόν τον νέου είδους βοηθό σε μια ειδική ιστοσελίδα.

Μετά τη γενική παρουσίαση στους υπουργούς του, η οθόνη «ζωντάνεψε»: «καλημέρα, μου δώσατε ζωή και ο ρόλος μου είναι στο εξής να αντιπροσωπεύω τους Ρουμάνους, σαν καθρέφτης. Τι πρέπει να ξέρω για τη Ρουμανία;» είπε ο ΙΟΝ, συνοδευόμενος από ηχητικά εφέ.

«Η Ρουμανία είναι μια ωραία χώρα που κατοικείται από ωραίους ανθρώπους» απάντησε ο Νικολάε Τσιούκα λέγοντας ότι είναι «πεπεισμένος πως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να είναι μια επιλογή αλλά μια υποχρέωση ώστε να λαμβάνονται καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις».

Παρούσα στη ζωή μας εδώ και δεκαετίες, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο μετά την έναρξη λειτουργίας τον Νοέμβριο του ρομπότ συνομιλίας ChatGPT.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Comments are closed.