Τράπεζα θεμάτων: Νέες καθυστερήσεις στην πλατφόρμα-«Σήμερα είχαμε μεγαλύτερη επίθεση»
30 May 2023
Πώς χτυπήθηκε η τράπεζα θεμάτων
30 May 2023

Σαουδική Αραβία: Συνομιλίες για ένταξη στην τράπεζα των BRICS

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), η οποία ιδρύθηκε από την ομάδα των κρατών BRICS, ετοιμάζεται να διευρύνει τα μέλη της, απέναντι στη Δύση, με την προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας.

Η Τράπεζα-που ιδρύθηκε από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική (εξ ου και BRICS)- θα εξετάσει την αύξηση των μελών της γεωγραφικά, αλλά και βάσει του μεγέθους της εκάστοτε χώρας, δήλωσε η Ντίλμα Ρούσεφ, πρόεδρος της τράπεζας (και πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας), κατά την ετήσια συνάντησή της στη Σαγκάη την Τρίτη.

Η Σαουδική Αραβία είναι η τελευταία που συζητά την ένταξή της στην τράπεζα, ανέφεραν οι Financial Times, μια κίνηση που θα έδινε στην τράπεζα μεγαλύτερη οικονομική ισχύ. Η τράπεζα είχε ιδρυθεί το 2014 ως αντίβαρο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ιδιότητα του μέλους της τράπεζας είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε χώρα εντός των Ηνωμένων Εθνών. Το Μπαγκλαντές και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν μέλη το 2021, ενώ η Αίγυπτος εντάχθηκε τον Φεβρουάριο. Η Ουρουγουάη είναι επίσης υποψήφιο μέλος.

Η Ρούσεφ δήλωσε ότι τα νέα μέλη θα συνεισφέρουν πόρους στην τράπεζα για να στηρίξουν τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της και να αυξήσουν την ικανότητά της να κινητοποιεί κεφάλαια.

«Ως πρώην πρόεδρος μιας αναπτυσσόμενης χώρας, γνωρίζω πόσο σημαντικές είναι οι πολυμερείς τράπεζες και πόσο μεγάλη πρόκληση είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης ή η άντληση κεφαλαίων στην κλίμακα που απαιτείται για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων στις χώρες μας», δήλωσε η ίδια.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει περισσότερα έργα σε τοπικά νομίσματα, προκειμένου να ενισχύσει τις εγχώριες αγορές και να προστατεύσει τους δανειολήπτες της από τον κίνδυνο των συναλλαγματικών διακυμάνσεων. Τα μέλη έχουν νομίσματα που δεν είναι πλήρως μετατρέψιμα, είπε, και οι οικονομίες του παγκόσμιου Νότου υποφέρουν από τις επιπτώσεις των ξαφνικών διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες.

Πηγή: Bloomberg

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: