Σομαλία: Σκοτώθηκαν 120 τζιχαντιστές της Σεμπάμπ
13 September 2023
Εντοπίσθηκαν οι κοντινότερες στη Γη μαύρες τρύπες
13 September 2023

Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T θα αγοράσει η Αυστρία από τη Γερμανία

Οκτώ συστοιχίες του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας μέσου βεληνεκούς Iris-T, οι οποίες θα ενταχθούν στο σύστημα European Sky Shield («Ασπίδα του Ευρωπαϊκού Ουρανού»), σκοπεύει να αγοράσει από τη Γερμανία, η αυστριακή κυβέρνηση. Όπως δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας, Κλαούντια Τάνερ, η απόκτηση των εκτοξευτήρων και των πυραύλων και η εκπαίδευση των μελών του αυστριακού στρατού που θα χειρίζονται τις συστοιχίες αυτές θα γίνει από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Άμυνας της Εσθονίας και της Λετονίας υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για την αγορά συστοιχιών του συστήματος, που παράγεται από τη γερμανική βιομηχανία Diehl Defence. Σύμφωνα με την κ. Τάνερ, Βιέννη και Βερολίνο θα υπογράψουν προσυμφωνία εντός εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Αυστρίας, Γκέρφριντ Πρόμπεργκερ, προβλέπεται η αγορά τεσσάρων συστοιχιών μικρού βεληνεκούς και άλλων τεσσάρων μέσου βεληνεκούς. Έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 είναι «απολύτως απαραίτητο» να κλείσουν όποια κενά υπάρχουν στην αντιαεροπορική άμυνα στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, έκρινε η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας.

Η Αυστρία πάντως δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στην αγορά συστημάτων μακρού βεληνεκούς, όπως το αμερικανοϊσραηλινής κατασκευής Arrow 3, που σκοπεύει να αποκτήσει η Γερμανία, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: