Θ. Σκάρλος: Οι πληγές από τον "Ιανό" απαιτούσαν μεγαλύτερη χρηματοδότηση – Σημαντικό πρόβλημα με το κοιμητήριο Καρποχωρίου
12 April 2023
ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Τάζουν κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που έχει ήδη καταργηθεί από την κυβέρνηση
12 April 2023

Το σκάφος JUNO ολοκλήρωσε την 50η περιστροφή του γύρω από το Δία

Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA συμπλήρωσε 50 περιφορές γύρω από τον Δία από τότε που έφθασε στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, το 2016. To Juno ολοκλήρωσε την 50ή περιφορά του γύρω από τον Δία στις 8 Απριλίου, σύμφωνα με τα δεδομένα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Στη διάρκεια κάθε μιας από αυτές, η κάμερα JunoCam λαμβάνει φωτογραφίες του πλανήτη από διαφορετική γωνία και απόσταση.

Το διαστημικό σκάφος πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Γιούνο (σ.σ. αντίστοιχη με την θεά Ήρα της ελληνικής μυθολογίας). Μέχρι σήμερα, το Juno έχει στείλει στο κέντρο ελέγχου της NASA μεγάλο όγκο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων εικόνων της Γης, του Δία και των μεγαλύτερων φεγγαριών του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος: του Γανυμήδη και της Ευρώπης. Αποστολή του Juno είναι να μελετήσει τη βαρύτητα και το ισχυρό μαγνητικό πεδίο αυτού του γίγαντα αερίων, το πολύχρωμο σέλας και τα στροβιλιζόμενα νέφη του, προκειμένου να αποκαλύψει πώς σχηματίστηκε ο Δίας και πώς εξελίχθηκε στη συνέχεια.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έρχεται 24 ώρες πριν από την εκτόξευση της αποστολής JUICE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που είναι προγραμματισμένη να γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Απριλίου. Το σκάφος της αποστολής θα μελετήσει τον Δία και τρεις δορυφόρους του που διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments are closed.