Μολδαβία: Οι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας ζητούν την «προστασία» της Ρωσίας
28 February 2024
Χρηματιστήριο: Οι 6+3 πιο ελκυστικές μετοχές στη μεσαία κεφαλαιοποίηση
29 February 2024

Αγώνας δρόμου για τη μείωση της δαπάνης του ΙΦΕΤ

Μείωση της δαπάνης του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) προσπαθεί να κάνει το υπουργείο Υγείας με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρει στην εκδήλωση της πίτας του ΕΟΦ ότι πρέπει να μπει φρένο στη συγκεκριμένη δαπάνη και ο ΕΟΦ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό με το να δίνει πιο γρήγορα εγκρίσεις στα σκευάσματα ώστε να μην αναγκάζεται το ΙΦΕΤ να τα φέρνει πιο ακριβά.

Το ΙΦΕΤ εισάγει στην Ελλάδα φάρμακα που δεν έχουν λάβει έγκριση με συνολική δαπάνη της τάξης των 200 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Παρότι ο φετινός προϋπολογισμός για φάρμακα θα είναι ενισχυμένος κατά τουλάχιστον 370 εκατ. ευρώ (με τα 300 να έρχονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης) φτάνοντας συνολικά στα 3 δισ. ευρώ, το υπουργείο εστιάζει στη μείωση της δαπάνης του ΙΦΕΤ καθώς, αυτό δεν καταβάλλει και clawback και η δαπάνη του έχει ξεπεράσει τα 200 εκατ. φτάνοντας περίπου στα 300 εκατ. ευρώ και το υπουργείο ανησυχεί ότι θα αγγίζει τα 500 εκατ.

Ο υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΟΦ να βοηθήσει το ΙΦΕΤ δίνοντας κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες για να μειωθεί η δαπάνη του, η οποία είναι υπερβολικά μεγάλη και πρέπει να μπει ένα φρένο.

Επίσης, ζήτησε ο ΕΟΦ να κάνει τις εγκρίσεις όσο γίνεται γρηγορότερα γιατί όταν τα φάρμακα δεν είναι στη θετική λίστα, ορισμένες εταιρίες που πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ προβάλουν ως επιχείρημα ότι δεν έχουν πάρει την έγκριση για να μπουν στη θετική λίστα και άρα αναγκάζονται να πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ χωρίς clawback.

Η νέα διοίκηση του ΙΦΕΤ προσπαθεί να κάνει μείωση στις τιμές. Πρόσφατα κατέθεσε λίστα στο υπουργείο με περίπου 30 σκευάσματα στα οποία έγινε μείωση τιμών (το 80% εξ αυτών είχαν λάβει ήδη μείωση τιμής από την προηγούμενη διοίκηση).

Το μεγάλο αγκάθι είναι να πως θα γίνει μείωση σε φάρμακα με μεγάλη αξία αγοράς που κάνουν και μεγάλους όγκους.

Εκτός των τιμών προσφοράς ένα ακόμα μέτρο για να μειωθούν οι δαπάνες του ΙΦΕΤ θα είναι και η εισαγωγή σκευασμάτων με το κριτήριο των 5/11 δηλαδή, θα μπαίνουν στην αξιολόγηση όσα αποζημιώνονται σε 5 από τα 11 κράτη-μέλη που διαθέτουν μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας.

Υπό έλεγχο οι ελλείψεις

Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός για μία ακόμη φορά σημείωσε πως το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και εντάθηκε μετά την Covid-19.

Εξήγησε ότι γίνεται συζήτηση για το πως θα αντιμετωπισθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς όλοι πια έχουν συνειδητοποίησε ότι η μεταφορά των μονάδων παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων εκτός ευρωπαϊκού εδάφους δεν ήταν καλή ιδέα και έγινε αντιληπτό εν μέσω πανδημίας.

Παρόλα αυτά στην Ελλάδα όπως είπε, είμαστε καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και σε αυτό βοηθά πάρα πολύ η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Ανακοίνωσε επίσης, το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), το οποίο έχει θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο, την καταγραφή και τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια.

«Πρέπει να σας πω ότι υπήρξε ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έρθουν Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, αρχές Μαρτίου, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της διαθεσιμότητας φαρμάκων, το οποίο αποδεικνύει ότι ο τρόπος που το κάναμε στην Ελλάδα αποτελεί best practice για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: