Αγώνας δρόμου για τη μείωση της δαπάνης του ΙΦΕΤ
28 February 2024
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στο κέντρο της Αθήνας- Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
29 February 2024

Χρηματιστήριο: Οι 6+3 πιο ελκυστικές μετοχές στη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Μπορεί η ελληνική αγορά να «τρέχει» ένα δυναμικό ράλι στο τελευταίο τετράμηνο (+27%), αλλά είναι σαφές ότι στο χρηματιστηριακό ταμπλό εξακολουθούν να υπάρχουν μετοχές, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν… φθηνές.

Ενδεικτική είναι η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου ο δείκτης κερδίζει +6,5% από τις αρχές του έτους (δίμηνο), αλλά και +47% από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου (12μηνο).

Παρ΄ όλα αυτά, ο MID Cap διαθέτει μια σειρά εισηγμένων, οι οποίες διαπραγματεύονται με μονοψήφιο (<10x) δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας -το γνωστό P/E.

Aυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαίνει ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αξία παρουσιάζει αισθητό discount με βάση την ετήσια κερδοφορία και επομένως, το περιθώριο ανόδου είναι αρκετά ελκυστικό.

Τα ελκυστικότερα P/E

Αυτήν την στιγμή, για παράδειγμα, τον χαμηλότερο δείκτη P/E συναντούμε στην περίπτωση της Ideal Holdings (6,3x), ενόσω η μετοχή της εταιρείας έχει διορθώσει ελαφρώς από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 6,69 ευρώ και το διάγραμμα δείχνει σημάδια επιπεδοποίησης της ανοδικής κίνησης.

Εξίσου χαμηλό P/E κατέχει και ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (6,5x), ο οποίος πέραν τούτου εμφανίζει και έναν πολύ ελκυστικό δείκτη λογιστικής αξίας (P/BV 0,36x). Παρόλα αυτά, η μετοχή δυσκολεύεται εδώ και καιρό να διασπάσει τις ισχυρές αντιστάσεις των 2,5 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, κάτω του 7x παραμένει ο δείκτης κερδοφορίας των Intracom Holdings – ΑΒΑΞ, των οποίων το P/E ανέρχεται στο 6,8x. Επίσης, στο χρηματιστηριακό ταμπλό βλέπουμε την Premia Properties να διαπραγματεύεται με P/E μόλις 7,5x, ενόσω η μετοχή αδυνατεί να «σηκώσει κεφάλι», απέχοντας αισθητά από τα υψηλά 4ετίας των 2 ευρώ.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε τον ΟΛΠ, ο οποίος εμφανίζει P/E κάτω του 10x (9,6x για την ακρίβεια), παρά το πρόσφατο ράλι της μετοχής στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 16ετίας.

Τα χαμηλά P/BV

Πέραν των παραπάνω, αν λάβουμε υπόψη (και) τον δείκτη λογιστικής αξίας P/BV, τότε σε ελκυστικά επίπεδα διαπραγματεύονται μερικές ακόμα εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (οι επενδυτές συνήθως προτιμούν όσες εισηγμένες έχουν P/BV κάτω του 1x).

Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή, χαρακτηριστικά, έχουν P/BV μόλις 0,6x, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης P/E κινείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα (12,6x και 24x, αντίστοιχα). Στην ίδια κατηγορία μπορούμε να εντάξουμε και την ΕΥΑΘ, της οποίας ο δείκτης λογιστικής αξίας δεν υπερβαίνει το 0,7x.

Τα ελκυστικότερα P/E στη μεσαία κεφαλαιοποίηση

  • Ideal Holdings 6,35x
  • ΑΔΜΗΕ 6,5x
  • Intracom 6,8x
  • ABAX 6,8x
  • Premia 7,5x
  • ΟΛΠ 9,6x

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: