Τα κριτήρια προσλήψεων που θεσμοθετεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο με τον πανελλαδικό διαγωνισμό, είναι ουσιαστικά κριτήρια αποκλεισμού πολλών,ενώ τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων υποβαθμίζονται πλήρως. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι με νομοσχέδιο καθιερώνεται ο γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός για το σύστημα των προσλήψεων στο Δημόσιο με test γνώσεων και δεξιοτήτων, που θα αθροίζουν συνολικά 100 μόρια. Τα κριτήρια προσλήψεων που θεσμοθετεί με τον πανελλαδικό διαγωνισμό, είναι ουσιαστικά κριτήρια αποκλεισμού πολλών. Σε αυτή την εκατοντάβαθμη κλίμακα τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων υποβαθμίζονται πλήρως, ενώ ταυτόχρονα δίνει μέχρι και 20 μόρια για μεγάλες περιοχές της χώρας, με την υποχρέωση παραμονής των νεοδιόριστων τουλάχιστον μια δεκαετία σε αυτές.
Επίσης υπογραμμίζει ότι επεκτείνεται στην επιλογή των στελεχών ο κόφτης της συνέντευξης, η οποία θα μετρά 35% στην τελική κρίση και επικρίνει την κυβέρνηση γιατί «φτιάχνει όχι ένα «κράτος δικαίου και των αρίστων» αλλά της αδικίας και των αρεστών της».
Σε ότι αφορά στη μοριοδότηση τονίζει ότι δεν προσμετράται η προϋπηρεσία των υποψηφίων στις ίδιες θέσεις με αποτέλεσμα να απαξιώνεται έτσι η εργασιακή εμπειρία και οδηγούνται, επί της ουσίας, στην απόλυση χιλιάδες συμβασιούχοι.
«Η κυβέρνηση κοροϊδεύει και αποπροσανατολίζει. Την ίδια στιγμή που ακολουθεί πολιτική μηδενικών διορισμών, με τεράστιες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 για τη μισθοδοσία, γεγονός που υποδηλώνει καθαρά ότι δε θα γίνουν διορισμοί, την ίδια στιγμή φέρνει νομοσχέδιο για το πώς θα … διορίζει» σχολιάζει η ΑΔΕΔΥ και επισημαίνει:
«Το τεράστιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας, υγείας, ασφαλιστικών ταμείων κτλ, δεν είναι το σύστημα προσλήψεων, αλλά η κάλυψη των χιλιάδων οργανικών κενών θέσεων και τα τεράστια προβλήματα που ανακύπτουν λόγω αυτής της έλλειψης. Με 8.050 προσλήψεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών για το 2021, τη στιγμή που την προηγούμενη δεκαετία αποχώρησαν από το Δημόσιο πάνω 400.000 υπάλληλοι, όχι μόνο δεν καλύπτονται τα κενά, αλλά αυτά παγιώνονται με επακόλουθο οι δημόσιες, κοινωνικές υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες και ο κόσμος να ταλαιπωρείται».
Η ΑΔΕΔΥ ζητά άμεσα, μόνιμους μαζικούς διορισμούς στο Δημόσιο για την κάλυψη όλων των θέσεων των κενών στο Δημόσιο καθώς επίσης να αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «των ημετέρων και της αναξιοκρατίας».