Ισραήλ: Πυροβολισμοί γύρω από την παλαιστινιακή πόλη Χαουάρα.
25 March 2023
Ελβετία: Θέλουν…τα λεφτά τους πίσω οι Ελβετοί -«Όχι» στην διάσωση της Credit με κρατικό χρήμα
26 March 2023

Ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – «Επισφαλής» η κατάστασή του

Σε “επισφαλή” κατάσταση, βρίσκεται ο -μεγαλύτερος στην Ευρώπη- πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Γκρόσι ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην περιοχή την προσεχή εβδομάδα προκειμένου να “εκτιμήσει απευθείας τη σοβαρότητα της κατάστασης ασφαλείας και της πυρηνικής ασφαλείας στις εγκαταστάσεις”, ανακοίνωσε ο ΔΟΑΕ.

“Παρά την παρουσία μας στις εγκαταστάσεις εδώ και επτά μήνες, η κατάσταση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια παραμένει επισφαλής”, δήλωσε ο Γκρόσι.

«Να αποφύγουμε πιθανό ατύχημα»

“Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την πυρηνική ασφάλεια είναι πάρα πολύ προφανείς, όπως και η ανάγκη δράσης τώρα για την αποφυγή ενός ατυχήματος”, πρόσθεσε.

Ο Γκρόσι πρότεινε τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας περιμετρικά του πυρηνικού σταθμού.

“Παραμένω αποφασισμένος να συνεχίσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω να μειωθεί ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήματος κατά τη διάρκεια του τραγικού πολέμου στην Ουκρανία“, δήλωσε.

Μια νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ θα συνοδεύσει τον Γκρόσι, καθώς ο διεθνής οργανισμός διατηρεί μόνιμη παρουσία στον πυρηνικό σταθμό από τον Σεπτέμβριο.

Η αντικατάσταση της ομάδας των ειδικών που έπρεπε να γίνει τον Φεβρουάριο καθυστέρησε σχεδόν έναν μήνα, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, ο οποίος εκφράζει τη λύπη του για “τις πολύ δύσκολες συνθήκες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι εμπειρογνώμονες”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: