Wall: Απώλειες S&P 500 και Nasdaq για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση
19 April 2024
Ο μυθικός Τζολάκης έστειλε τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Conference League
19 April 2024

Αποκεντρωμένη: Ακύρωση απόφασης του Δ.Σ. Μουζακίου περί απαλλαγής μισθωμάτων των ενοικιαζόμενων αγρών

“Stop” στην απαλλαγή μισθωμάτων όσων νοικιάζουν αγρούς από τον Δήμο Μουζακίου, ως μία βοήθεια λόγω των καταστροφών του Daniel, έβαλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώνοντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου.

Στο σκεπτικό της ακυρωτικής απόφασης που έλαβε αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον νόμο:

«Στους δήμους που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, είναι δυνατή, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου των μισθωτών αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας των δήμων, εφόσον λόγω πλημμυρών ή πυρκαγιών έχει αποδεδειγμένα καταστεί αδύνατη η καλλιέργειά τους. Το χρονικό διάστημα της απαλλαγής από την καταβολή ενοικίου δύναται να ξεκινά από την ημερομηνία κήρυξης του οικείου δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) έτος»

Στη συνέχεια αναλύοντας την απόφαση του Δ.Σ. Μουζακίου διαπιστώνει ότι «απαλλάσσει από την καταβολή μισθώματος τους μισθωτές αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας του Δήμου όχι μόνον όσων ορίζει ρητώς ο νόμος, ήτοι όσων αγροτεμαχίων αποδεδειγμένα έχει καταστεί αδύνατη η καλλιέργειά τους, αλλά επιπλέον και όσων αποδεδειγμένα καταστράφηκε η καλλιέργειά τους από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου έτους 2023».

Επίσης επισημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο καθορίζει το χρονικό διάστημα απαλλαγής από τα μισθώματα από 1/1/2023 έως 31/12/2023, δίνοντας αναδρομικότητα που δεν μπορεί να ισχύει, καθώς ο νόμος προβλέπει ισχύ από την ημέρα κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ακόμα επισημαίνει ότι «Ελάττωση του μισθώματος δεν χωρεί, εφόσον η ζημία από τη μείωση της προσόδου καλύφθηκε με άλλο τρόπο και ιδίως από ασφαλιστική σύμβαση». Δεδομένου ότι για την καταστροφή της καλλιέργειάς τους οι μισθωτές των αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας του Δήμου δικαιούνται αποζημίωσης (άλλως δεν θα ζητούσε ο Δήμος Μουζακίου την προσκόμιση δήλωση ζημίας αυτών προς τον ΕΛΓΑ) δεν δύναται να εφαρμοσθεί μείωση ή απαλλαγή μισθωμάτων αγροτεμαχίων η καλλιέργεια των οποίων καταστράφηκε, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα οριζόμενα της διάταξης.

Τέλος τονίζεται ότι η δήλωση ζημιάς που το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ως αποδεικτικό για την απαλλαγή δεν μπορεί να ισχύσει γιατί δεν πιστοποιείται από αυτή η ύπαρξη ζημιάς αλλά από τον έλεγχο που θα προκαλέσει.

Για όλα τα παραπάνω η απόφαση ακυρώθηκε.

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CE%BA%CF%8D%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4-%CF%83-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CF%8E%CE%BD

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: