Δεν έχει ληφθεί απόφαση για πραγματοποίηση διερευνητικής γεώτρησης στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης και ούτε επίκειται να ληφθεί στο εγγύς μέλλον. Αυτό δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2023, ερωτώμενος για τις εξελίξεις στο «μέτωπο» των ερευνών για φυσικό αέριο σε συνέχεια και της κινητικότητας που παρατηρήθηκε εσχάτως και των κυβερνητικών επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη της Exxon Mobil που είναι ο λειτουργός της κοινοπραξίας με την Helleniq.
O κ. Σιάμισιης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι αυτή τη στιγμή υλοποιούνται στην περιοχή τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αξιολόγηση, παραπέμποντας σε νεότερη ενημέρωση για τα επόμενα βήματα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ξεκαθάρισε δε ότι ακόμα και αν ληφθεί απόφαση για ερευνητική γεώτρηση, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 12-18 μήνες προτού «έρθει το γεωτρύπανο», καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία που απαιτεί τη δέσμευση μεγάλων κεφαλαίων.
Σχολιάζοντας τα βασικά μεγέθη της χρήσης του 2023 (συγκρίσιμα κέρδη EBITDA 1,2 δις. ευρώ, συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 606 εκατ. ευρώ), ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο για «αναμενόμενη εξομάλυνση» -μετά τα υπερκέρδη του 2022 στο «κάδρο» της ενεργειακής κρίσης. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος για τα επόμενα έτη, καθώς όπως εξήγησε μεγάλο μέρος της κερδοφορίας του 2023 προήλθε από βελτιώσεις στη λειτουργία της εταιρείας και την υλοποίηση του προγράμματος στρατηγικού μετασχηματισμού Vision 2025, παράγοντες που είναι ελεγχόμενοι και προβλέψιμοι, σε αντίθεση με το διεθνές περιβάλλον και τις τιμές των εμπορευμάτων.
Helleniq Energy: Καθαρά κέρδη στα 606 εκατ. για το 2023 – Συνολικό μέρισμα 0,90 ευρώ ανά μετοχή
Ο ίδιος αξιολόγησε ως πολύ σημαντική εξέλιξη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας την «στροφή στον ρεαλισμό» αναφορικά με τη θέση των πετρελαιοειδών για την ενεργειακή μετάβαση, τονίζοντας ότι αυτό προσφέρει ορατότητα για τα επόμενα χρόνια για επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αξία για την κύρια δραστηριότητα της εταιρείας μειώνοντας παράλληλα το ανθρακικό της αποτύπωμα.
Όπως τονίστηκε κατά την τηλεδιάσκεψη, οι βασικοί πυλώνες της ισχυρής κερδοφορίας ήταν η απόδοση των διυλιστηρίων που κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα -και συνδυάστηκε με ευνοϊκά περιθώρια διύλισης-, σε συνδυασμό με τις αυξημένες εξαγωγές που σημείωσαν την δεύτερη καλύτερη επίδοση ιστορικά. Έντονη βελτίωση εμφάνισαν και οι επιδόσεις του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, με αύξηση των EBITDA κατά 44%, στα 42 εκατ. ευρώ (από 29 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν). Η εγκατεστημένη ισχύς του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στο τέλος του 2023 έφτασε τα 356 MW, έργα 260 MW βρίσκονται υπό κατασκευή (και αναμένονται να «μπουν» στην πρίζα» εντός του έτους) ενώ άλλα 500 MW περίπου βρίσκονται προ της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών (ready to build) ή σε πολύ ώριμο αδειοδοτικό στάδιο.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Helleniq Energy εμφανίστηκε πεπεισμένη για την επίτευξη του στόχου της αύξησης της «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος στο 1 GW το 2025, ενώ τόνισε ότι η μελλοντική ανάπτυξη θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την ωρίμανση του ισορροπημένου χαρτοφυλακίου 4,3 GW που διαθέτει η εταιρεία, χωρίς να αποκλείονται και οι στοχευμένες εξαγορές. Υπογραμμίστηκε δε η βούληση για ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας εκτός συνόρων, σε συνέχεια των κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2023 σε Ρουμανία και Κύπρο.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις σε νέες μορφές ενέργειας, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι εξετάζονται διάφορα projects όπως η δημιουργία της πρώτης ελληνικής μονάδα παραγωγής Βιώσιμου Αεροπορικού Καυσίμου στον Ασπρόπυργο, δέσμευσης CO2 στην Ελευσίνα, καθώς και παραγωγής πράσινου υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων σε Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη. Τόνισε όμως ότι οι επενδύσεις αυτές θα προχωρήσουν μόνο εφόσον διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και η ικανότητά τους να δημιουργούν αξία.
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου τοποθετήθηκε και για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που είναι σε εξέλιξη επισημαίνοντας ότι αποσκοπεί στην ανανέωση του προσωπικού, στη μείωση του κόστους αλλά και στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η νέα τεχνολογία και η ψηφιοποίηση που καταργεί ορισμένες θέσεις εργασίας.