Α. Σιάμισιης (Helleniq Energy): Τέλος 2024 οι αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στην Κρήτη
1 March 2024
Β. Φαλούτσος: Απαιτούν επιπλέον κονδύλια οι αποκαταστάσεις από τον Daniel στο Δήμο Σοφάδων
1 March 2024

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να συνηθίσει τις υψηλές «κορυφές»

Στάσιμο στις πρόσφατες «κορυφές» των τελευταίων 13 ετών είναι σήμερα (1/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές και τους πωλητές να δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει άνω των 1.420 μονάδων, ενόσω η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις εξελίξεις για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι έτοιμη για την καθοριστική αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από την άλλη πλευρά, η κόπωση από το συνεχές ράλι (10%) και η ανάγκη για αφομοίωση των κεκτημένων δικαιολογούν τη σημερινή… στάση, η οποία πάντως επέρχεται κόντρα στα επιλεκτικά στηρίγματα και στο συνεχές rotation.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,11% και διαμορφώνεται στις 1.426,29 μονάδες, κερδίζοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.424,77 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.423,45 έως 1.426,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6,5 εκατ. Ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η συνεδρίαση άνοιξε με ένα πακέτο 1,3 εκατ. ευρώ στον Titan (στην τιμή των 26,5 ευρώ), κάτι το οποίο ωθεί τη μετοχή σε νέα υψηλά. Από εκεί και πέρα, η Πειραιώς συνεχίζει ανοδικά και προσεγγίζει τα 4,10 ευρώ, εν μέσω των πληροφοριών περί μικρού discount στο επικείμενο placement. H Cenergy, ταυτόχρονα, αυξάνεται κατά 1,5%, ενώ η Helleniq Energy αναδιπλώνεται ελαφρώς κατά 0,5%.

Χρηματιστήριο: Μάρτης… γδάρτης ή συνέχιση του ράλι;

Στις «κορυφές» το Χ.Α.

Στις «κορυφές» των τελευταίων 13 ετών βρίσκεται ξανά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει επιστρέψει στα επίπεδα άνω των 1.420 μονάδων, επιβεβαιώνοντας εκ νέου το θετικό momentum της αγοράς.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης μετρά άνοδο της τάξης του 10% από τις αρχές του 2024, αλλά και ράλι της τάξης του 28% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (1.111 μονάδες), έχοντας συμπληρώσει τέσσερις κερδοφόρους μήνες.

Σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου, μένει να αποδειχθεί αν οι επενδυτές θα εμφανίσουν σημάδια… υψοφοβίας ή θα καταφέρουν να διατηρήσουν την εν εξελίξει ανοδική τάση.

Πάντως, μην ξεχνάμε ότι η ελληνικά αγορά αγνοεί… επιδεικτικά τη διόρθωση εδώ και 4,5 μήνες, κάτι που εύλογα έχει προκαλέσει μια κόπωση στους αγοραστές, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες για αφομοίωση των κεκτημένων.

Από την άλλη πλευρά, το συνεχές rotation, τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη και τα σενάρια για νέα επιχειρηματικά deals συνεχίζουν να προσφέρουν στηρίγματα, ενόσω ο Μάρτιος βρίθει εξελίξεων, με σημαντικότερη όλων την αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς αλλά και την ετυμηγορία του Moody’s στις 15 του μήνα.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το «σινιάλο» στην Intralot, το «σκούπισμα» στην Orilina

Κέρδη στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,34% και τις 496 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,60%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,61%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,10% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,71%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street εμφανίζουν οριακές μεταβολές, μετά τα νέα ιστορικά ρεκόρ.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου είναι σχεδόν αμετάβλητη. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,06% και τα 81,9 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,09% και τα 78,1 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,24% και τα 2.049 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: