Ελιξήριο νεότητας και μακροζωίας: Πώς να το φτιάξετε
20 October 2021
Βαρέα και Ανθυγιεινά -πόρισμα: Απεντάσσονται ειδικότητες, κόβεται τέλος Οκτωβρίου
20 October 2021

Δήμος Σοφάδων: Αίτημα για ένταξη στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών κτιρίων, στο Δήμο Σοφάδων, που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό του Μαρτίου (2021) στην Ελασσόνα, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κρατική βοήθεια, γιατί χαρακτηρίστηκε σεισμόπληκτη μόνο η πρωτεύουσα του Δήμου και όχι όλος ο Δήμος.

Πράγμα που είναι παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς, ότι τοπικές κοινότητες όπως η Ματαράγκα και το Ερμήτσι βρίσκονται πιο κοντά χιλιομετρικά στο επίκεντρο του σεισμού, ενώ υπάρχουν οικισμοί που αποτελούν συνέχεια της πόλης των Σοφάδων και δεν συμπεριελήφθησαν στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο KarditsaLive.Net ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Γ. Τσινόπουλος, είναι περίπου 150 οι κατοικίες στις τοπικές κοινότητες που δεν θα έχουν ευνοϊκή αντιμετώπιση αν δεν διευθετηθεί το πρόβλημα και συνολικά περίπου 200 σε όλο το Δήμο, μαζί δηλαδή με την πόλη των Σοφάδων.

Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής, είναι να βρεθεί τρόπος να συμπεριληφθεί ολόκληρος ο Δήμος στις σεισμόπληκτες περιοχές και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν προγραμματιστεί κινήσεις.

Σημειώνουμε πως οι αυτοψίες έχουν ολοκληρωθεί από μηχανικούς του Τ.Ε.Ε., η λίστα στέλνεται εντός των ημερών στο Υποδομών και ο δήμαρχος κ. Σκάρλος ετοιμάζεται και για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους αρμοδίους για να τεθούν υπόψιν τους τα δεδομένα και να επιδιωχθεί θετική έκβαση για τους πληγέντες.

Από την πλευρά πάντως των παρατάξεων της μειοψηφίας καταλογίζεται καθυστέρηση ενεργειών στη Δημοτική Αρχή.

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Το θέμα άνοιξε μετά από ερώτηση του κ. Φαλούτσου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 19 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα ρώτησε ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τον Δήμο Σοφάδων για να αποζημιωθούν οι θιγόμενοι, αν έχουν γίνει αυτοψίες, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και αν έχουν ενταχθεί όλες οι περιοχές του Δήμου Σοφάδων στις λίστες του Υποδομών η μόνο η πόλη.

Μετά τον σεισμό, απάντησε ο δήμαρχος Σοφάδων, κάναμε αίτημα και επικοινωνήσαμε και με τον επικεφαλής των μηχανικών στο Υποδομών, προκειμένου να έρθουν και να προβούν σε αυτοψίες. Η απάντηση που πήραμε, υπογράμμισε, ήταν ότι δεν μπορούν και πως είναι υποχρεωμένοι να πάνε σε περιοχές με μεγαλύτερες ζημιές. Παράλληλα μας πρότειναν να συγκεντρώσουμε αιτήσεις πληγέντων, να χρησιμοποιήσουμε τους δικούς μας μηχανικούς για να ελέγξουν και εφόσον διαπιστωθεί σοβαρή ζημιά, που απαιτεί άμεση παρέμβαση, να ενημερωθεί το Υπουργείο και να πράξει αναλόγως.

Όντως, συνέχισε, συγκεντρώσαμε αιτήσεις, αλλά ο αριθμός των μηχανικών μας δεν επαρκεί και κάναμε αίτημα στο ΤΕΕ να μας παραχωρήσει για τις αυτοψίες. Πράγματι, πρόσθεσε, ήρθαν τρεις μηχανικοί, ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς, μοίρασαν τις αιτήσεις και προχώρησαν σε αυτοψίες. Είχαν μείνει, σημείωσε κάποιες εκκρεμότητες, αλλά όσες αιτήσεις ήταν έτοιμες έφυγαν για το Υποδομών, το οποίο και θα αποφασίσει πως θα κινηθεί.

Απαντώντας στη συνέχεια στο που βρίσκεται ο Δήμος Σοφάδων στους πίνακες του Υπουργείου, είπε ότι είναι ενταγμένη η πόλη αλλά όχι όλος ο Δήμος.

Επανερχόμενος ο κ. Φαλούτσος ανέφερε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, υπάρχουν αρκετές ζημιές και στο Καρποχώρι και στο Μασχολούρι και στον Πύργο Κιερίου και στους Σοφάδες. Οπότε, υπογράμμισε, θα υπάρξουν σημαντικότατες αδικίες αν εξαιρεθούν. Συνεπώς, κατέληξε, πρέπει να γίνει προσπάθεια να συμπεριληφθούν όλες οι περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Αγγελόπουλος, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα στο Καρποχώρι είναι μεγάλα και πως ο σεισμός επιδείνωσε και βλάβες που είχε αφήσει πίσω της η πλημμύρα (Ιανός). Αν δεν ενταχθούν, σημείωσε, θα αδικηθεί κόσμος.

Ξαναπαίρνοντας τον λόγο ο κ. Σκάρλος συνυπέγραψε την ύπαρξη προβλημάτων και σε άλλες Τ.Κ. κάποια εκ των οποίων παρουσιάστηκαν αρκετές μέρες μετά τον σεισμό, για τα οποία έχει ενημερωθεί το Υποδομών. Και όταν τελειώσουν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στις αυτοψίες, συνέχισε, θα επισκεφθώ το υπουργείο και θα ενημερώσω για την πλήρη κατάσταση. Και ευελπιστώ, κατέληξε, ότι θα υπάρξει ιεράρχηση και για εμάς.

Ο κ. Τσινόπουλος
Συγκεκριμενοποιώντας την εικόνα με αριθμούς, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τσινόπουλος είπε ότι συνολικά οι αιτήσεις που έγιναν στον Δήμο είναι περίπου 200 και αφορούν όλες τις Τοπικές Κοινότητες.

Υπήρχαν, συνέχισε, τέσσερις μηχανικοί, που στην πορεία, μετά την παραίτηση ενός έμειναν τρεις. Δεν ήταν εύκολη δουλειά, λόγω και των συνθηκών, με τον καύσωνα από την μία και με τον κορονοϊό από την άλλη, να αποτρέπει πολλούς από το άνοιγμα των σπιτιών τους. Πλέον, ανέφερε, ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες και ετοιμάζουμε τον πίνακα που θα σταλεί στο υπουργείο.

Οι αιτήσεις
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας ο κ. Τσινόπουλος για τις αιτήσεις ανά περιοχή, μας ενημέρωσε με τα παρακάτω στοιχεία:

Άγια Παρασκευή 25
Άγιος Βησσάριος και Γεφύρια 3
Άμπελος 10
Γραμματικό, Ρεντίνα και Φίλια 3
Δασοχώρι 3
Ερμήτσι 8
Καρποχώρι 20
Κυψέλη 5
Λουτρό 3
Μασχολούρι 6
Ματαράγκα 20
Μαυραχάδες 2
Ν. Ικόνιο 3
Πασχαλίτσα 5
Πύργος Κιερίου 15
Σοφάδες 50

Οι παραπάνω αριθμοί ενδέχεται να έχουν κάποιες αποκλίσεις, καθώς αφορούν κυρίως τις αρχικές αιτήσεις που στην πορεία αυξήθηκαν κατά τι. Οι αυτοψίες πάντως έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: