«Πρέπει να προλάβουμε, το περιβάλλον δεν μπορεί να μας περιμένει για πολύ ακόμη».
Με τη φράση αυτή ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στην ουσία των παρεμβάσεων που απαιτούνται από όλους για το περιβάλλον.
Αφορμή για την παρέμβαση στάθηκε το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων γενικότερα, όπως αυτό συζητήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 στη Θήβα.
Παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, του Γενικού Γραμματέα Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου, της Ειδικής Γραμματέως ΕΣΠΑ Νίκης Δανδόλου, Δημάρχων και αυτοδιοικητικών στελεχών, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη στάση της Αυτοδιοίκησης. Και τόνισε ότι «πιστεύουμε ότι για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει πλέον να κάνουμε άλματα και όχι απλώς βήματα μπροστά».
Τόνισε, επίσης, ότι είναι εξαιρετικά αναγκαίο και χρήσιμο που, Υπουργείο, Δήμοι και Φορείς Διαχείρισης συζητούν και αναζητούν άμεσες, βέλτιστες και συγκεκριμένες λύσεις, για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τέτοιες λύσεις είναι, για παράδειγμα,
– η άμεση ανάπτυξη στους Δήμους της διαλογής στην πηγή,
– η δημιουργία «Πράσινων Σημείων»,
– η δημιουργία νέων μονάδων επεξεργασίας,
– η αύξηση των δικτύων ανακύκλωσης και
– η μείωση του ποσοστού ταφής απορριμμάτων.
Επίσης χαρακτήρισε ως πολύ ενθαρρυντικές τις ανακοινώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, ότι άμεσα προωθούνται οι διαδικασίες για την απλοποίηση του περιεχομένου των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και των επιβαρύνσεων, καθώς και ότι δρομολογούνται πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης στους δήμους.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ, έγινε ενημέρωση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, για τις προτεραιότητες του Υπουργείου αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα στο 2020 και ειδικότερα: Για την εναρμόνιση της χώρας μας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, το νομοσχέδιο σχετικά με τα πλαστικά μιας χρήσης, την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, την τεχνική και οικονομική στήριξη των ΦοΔΣΑ για τη Σύνταξη των Περιφερειακών Σχεδιασμών για την εναρμόνισή τους με το Εθνικό Σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και την ανάπτυξη πιλοτικών προγραμμάτων στους δήμους για την προώθηση της ανακύκλωσης.