Τα δύο εξαιρετικά μονόπρακτα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ» και «Ο Πανηγυρικός» παρουσιάζονται σε μία ενιαία παράσταση, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και ερμηνεία Δημήτρη Φραγκιόγλου, στον Πολυχώρο Vault [Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός].
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μονόλογος «Η Μυστική Ζωή του Γουόλτερ Μίττυ», έχει παρουσιαστεί μόνο μια φορά, το 1957, και είναι ελεύθερη διασκευή από το διήγημα του Τζέιμς Θέρμπερ: «Η μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ»· κείμενο απρόβλεπτο, εντελώς διαφορετικού ύφους και περιεχομένου, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά, το ανήσυχο και διαρκώς εξελισσόμενο και πειραματικό πνεύμα του πολυσχιδούς συγγραφέα μας.
«Ο Πανηγυρικός» είναι μια πικρή κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Δήμαρχο μιας μικρής επαρχιακής πόλης την περίοδο της δικτατορίας· έργο, που αν και αφορά σε μια συγκεκριμένη εποχή της σύγχρονης ιστορίας μας, παραμένει τραγικά επίκαιρο όπως και το σύνολο του έργου του μεγάλου συγγραφέα. Με βαθιά σαρκαστικό και δηκτικό τρόπο, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, δημιουργεί άλλον ένα μοναδικό χαρακτήρα, σχολιάζοντας τις διαχρονικές ελληνικές παθογένειες, με σαρκασμό, χιούμορ και ανατροπές.
Τον Γουόλτερ Μίττυ αλλά και τον Δήμαρχο ερμηνεύει ο αγαπημένος ηθοποιός Δημήτρης Φραγκιόγλου· είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε μαζί του.
Να ξεκινήσουμε, με λίγα λόγια σας για την παράσταση;
«Η παράστασή μας δημιουργήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ήθελα να συμμετάσχω στον εορτασμό και ζήτησα από την Κατερίνα Καμπανέλλη να μου προτείνει κάποια έργα του πατέρα της που δεν είχαν ανέβει. Μου πρότεινε το “Η Μυστική Ζωή του Γουόλτερ Μίττυ”. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα…».
Κάποια κεντρικά θέματα, που αναδύονται από τα δύο μονόπρακτα;
«Αρχικά, έχουμε να κάνουμε με δύο ανθρώπινους χαρακτήρες εντελώς διαφορετικούς. Επίσης, τόσο ο χώρος όσο και ο χρόνος στον οποίο διαδραματίζονται τα μονόπρακτα διαφέρουν. Ωστόσο, και τα δύο πραγματεύονται νοοτροπίες, ιδιαιτερότητες, συνήθειες και δυσλειτουργίες που οι κοινωνίες μας δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποβάλλουν».
Μια περιγραφή σας για τον Γουόλτερ Μίττυ;
«Ο Γουόλτερ Μίττυ είναι ένας πολύ εσωστρεφής ανθρωπάκος, που παλεύει για να ξεφύγει από τη μίζερη ζωή του. Δραπετεύει από την καταπίεση της καθημερινότητας, που δεν την αντέχει, ονειροπολώντας».
Θα μας πείτε και κάποια λόγια του;
«“Όποιος θέλει ας γεράσει. Δικαίωμά του είναι. Άμα θέλεις γέρασε. Εγώ δε θα σε εμποδίσω. Εγώ δε γέρασα!”».
Και μία περιγραφή σας για τον Δήμαρχο; Και δυο δικές του κουβέντες;
«Ο Δήμαρχος είναι ένας εξωστρεφής χαρακτήρας. Παραζαλισμένος από τη γλύκα της εξουσίας, ξεχνάει μέχρι πού μπορεί να απλώσει τα πόδια του. Πιστεύει για τον εαυτό του ότι κατέχει την τέχνη του πολιτικάντη -με αποτέλεσμα η πιο λαμπρή ημέρα της καριέρας του να καταλήξει σε Βατερλό. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του καυχιέται. “Εγώ δεν είμαι φιλόσοφος αλλά αντλώ την τόλμην να φιλοσοφώ από την πεποίθησιν ότι η ζωή μάς κάνει όλους φιλοσοφιστάς”».
Συνδέονται, συναντιούνται κάπου οι δύο χαρακτήρες;
«Όχι. Είναι δυο εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους χαρακτήρες. Θα έλεγα, όμως, ότι οι ήρωες του Καμπανέλλη έχουν το χαρακτηριστικό γνώρισμα να διεισδύουν στην ανθρώπινη φύση. Η ανθρώπινη φύση και οι αδυναμίες της είναι ο συνδετικός κρίκος που δένει τους ήρωές μας».
Ερμηνεύετε, και τα δύο πρόσωπα· πόσο εύκολο είναι το πέρασμα από το ένα στο άλλο; Και πώς είναι η εμπειρία της «μοναξιάς» πάνω στη σκηνή;
«Έχει τεράστιο ενδιαφέρον να μεταμορφώνεσαι μέσα σε λίγα λεπτά από ένα εσωστρεφές ανθρωπάκι σε έναν υπερφίαλο πολιτικάντη. Όσο και να φαίνεται περίεργο, μου αρέσει η μοναξιά πάνω στη σκηνή. Γιατί μου αρέσει να αναμετριέμαι με τον εαυτό μου και να του βάζω δύσκολα».
Που εστίασε η σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου;
«Η σκηνοθέτης της παράστασης έχει ασχοληθεί συστηματικά με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και το γνωρίζει πολύ καλά. Στην παράστασή μας, η σκηνοθεσία έχει εστιάσει περισσότερο στον λόγο. Πρωταγωνιστεί ο λόγος».
Η πρεμιέρα της παράστασης, πραγματοποιήθηκε μια μέρα του περασμένου Αυγούστου στο Φεστιβάλ Νάξου, στο πλαίσιο εορτασμού του «Λογοτεχνικού Έτους Ιάκωβος Καμπανέλλης»· λίγα λόγια σας για το συγκεκριμένο ανέβασμα;
«Η παράσταση ήταν παραγγελία του 22ου Φεστιβάλ Νάξου. Παρουσιάστηκε στον Πύργο Μπαζαίου -έναν χώρο μαγικό, που προκαλεί κατάνυξη. Η παράσταση έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και θα είναι από τις στιγμές της καριέρας μου που θα θυμάμαι πάντα».
Έργα, καλλιτέχνες επιδραστικοί σε εσάς;
«Ο Πήτερ Μπρουκ και το σύνολο του έργου του».
Αν ρίξουμε μια ματιά σε ξένες σειρές, υπάρχει κάποια που ξεχωρίσατε στο παρελθόν, κάποια που τώρα παρακολουθείτε;
«Μου άρεσε πάρα πολύ το “Modern Family” όταν βγήκε – ήταν κάτι καινούργιο στην κωμωδία. Τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω πανδημίας, έχω παρακολουθήσει πολλές ξένες σειρές. Ανυπομονώ να παρακολουθήσω το νέο κύκλο του “The Crown”».
Κάτι που θα θέλατε να αλλάξει στην Ελλάδα;
«Να γίνουν οι συμπολίτες μου περισσότερο ευγενείς».
Και κάτι που αγαπάτε πολύ στη χώρα μας;
«Το ελληνικό φως».
Χαρακτηριστικά που εκτιμάτε ιδιαίτερα στους άλλους;
«Την ευγένεια, την εμπιστοσύνη, και την εξυπνάδα».
Και κάποια που σας απωθούν;
«Η ξερολίαση και οι άνθρωποι που μιλάνε μεγαλόφωνα».
Θα μοιραστείτε μαζί μας κάποιους τίτλους αγαπημένων βιβλίων;
«“Δον Κιχώτης”, Αλεξανδρινό Κουαρτέτο, Ο Αγαθούλης, Τομ Τζόουνς, Αδελφοί Καραμαζώφ».
Κι ένα βιβλίο που διαβάσατε τελευταία και σας άρεσε;
«Διάβασα το μυθιστόρημα του Θοδωρή Καλλιφατίδη “Η Πολιορκία της Τροίας”, που αναδιηγείται το ομηρικό έπος».
Ταυτότητα Παράστασης
Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη
Πρωτότυπη μουσική: Μαρία Βουμβάκη
Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Κερολάρη
Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη – Νώντας Δουζίνας
Ερμηνεύει ο Δημήτρης Φραγκιόγλου
Στην παράσταση ακούγεται η φωνή της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου
Παραγωγή: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ – ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ – ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ
Τελευταίες 6 παραστάσεις:
Δευτέρα 26/12, στις 21.15 – Τρίτη 27/12, στις 18.15
Δευτέρα 2/1, στις 21.15 – Τρίτη 3/1, στις 21.15
Δευτέρα 9/1, στις 21.15 – Τρίτη 10/1, στις 21.15