Νέος αρχηγός στο Βέλγιο ο Ντε Μπρόινε
22 March 2023
Θολό το τοπίο για τις εμπορευματικές μεταφορές
22 March 2023

Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα θα δημιουργηθεί στο Δήμο Σοφάδων



Παράλληλα ενέκρινε και το σχέδιο καταστατικού με το οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία.

Στην εν λόγω ενεργειακή κοινότητα, πέραν του Δήμου θα συμμετάσχουν η ΔΕΥΑ, ο ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος και άλλα πέντε νομικά πρόσωπα του Δήμου. Σημειώνεται ότι παρόμοιες αποφάσεις για σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων έχουν παρθεί και από άλλους Δήμους του νομού, κάτι που ανέφερε εισηγητικά ο δήμαρχος κ. Θάνος Σκάρλος.

Στόχος είναι, όπως ανέφεραν και οι εκπρόσωποι της εταιρείας που θα εκπονήσει την μελέτη και οι οποίοι που πήραν μέρος με τηλεδιάσκεψη στην συνεδρίαση, η κάλυψη των αναγκών του Δήμου σε ηλεκτρική ενέργεια, μέσω της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου και του ενεργειακού συμψηφισμού. Διευκρίνισαν δε, πως δεν πρόκειται για εμπορική πράξη.

Είναι μία μορφή αυτοοργάνωσης, ανέφεραν χαρακτηριστικά, που θα λύσει προβλήματα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων, θα προσφέρει εξοικονόμηση πόρων για τον Δλημο αλλά και θα βοηθήσει ευάλωτες οικογένειες, καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια.

Με μία πρώτη εκτίμηση, καθώς τα πραγματικά μεγέθη θα αποτυπωθούν κατά την μελέτη, υπολογίζεται ότι ο Δήμος θα έχει μία ετήσια εξοικονόμηση 3.000.000 κιλοβατώρες, που με τιμές του 2021 είναι 760.000 ευρώ. Αυτό, πάντα σύμφωνα με τους μελετητές, σημαίνει πως ακόμα κι αν έκανε μόνος του ο Δήμος την επένδυση, θα γινόταν απόσβεση σε τρεισήμισι χρόνια και παράλληλα θα μπορούσε να διαθέσει 3.000 κιλοβατώρες ετησίως σε 122 ευάλωτα νοικοκυριά.

Σταχυολογώντας από τις απαντήσεις των μελετητών στα ερωτήματα που τους τέθηκαν, επισημαίνουμε ότι απαιτούνται περίπου 100 στρέμματα για την ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού πάρκου, που θα επιδιωχθεί να είναι των 10 MW ώστε να πάει στο δίκτυο υψηλής τάσης, γιατί εκεί υπάρχει χώρος για αδειοδοτήσεις.

Σε ότι αφορά το γεγονός ότι επιχειρείται να υποβληθεί πρόταση πριν την ψήφιση του νέου νόμου, που πιθανόν να επιφέρει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (θα ισχύσει από 1η Απριλίου 2023), τονίστηκε ότι υπάρχει μεταβατική πρόβλεψη που δεν επηρεάζει την απόφαση που θα ληφθει. Όμως, υποστηρίχθηκε, αν η πρόταση υποβληθεί μετά θα απαιτηθεί μεγαλύτερος αριθμός εταίρων.

.Περνώντας στις τοποθετήσεις των μελών του συμβουλίου ο κ. Τσέλιος δήλωσε ότι διάκειται θετικά προς την πρόταση αλλά η καλή θεωρία που εμπεριέχει δεν είναι εύκολο να γίνει πράξη. Θα ψηφίσουμε υπέρ, είπε, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι σε ότι αφορά στην σύνδεση με το δίκτυο.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε τις ενεργειακές κοινότητες «φερετζέ» των επενδυτικών ομίλων. Εκφράσεις όπως αειφορία, βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη ενέργεια, τα έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά, ανέφερε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι πολιτικές διαχείρισης των ΑΠΕ(και όχι οι ίδιες), αποτελούν όχημα εξαπάτησης των και κερδοφορίας των λίγων ενάντια στους φτωχούς. Και κατέληξε ότι θα ψηφίσει αρνητικά.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκε και ο κ. Παπαδόπουλος που πρόσθεσε ότι η προσπάθεια γίνεται καθυστερημένα από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο από το Δήμο. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πρόσθεσε γιατί γίνεται εσπευσμένα απ’ όλους πέντε μήνες πριν τις εκλογές. Όπως δεν μπορώ να καταλάβω, συνέχισε το ότι φτιάχνουμε ενεργειακές κοινότητες αλλά δεν έχουμε δίκτυο να τις συνδέσουμε. Βεβαίως, κατέληξε, για τους μεγάλους παίκτες υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης, την ώρα που οι αγρότες μένουν απ’ έξω.

Τον προβληματισμό του για την κατάθεση της πρότασης οκτώ ημέρες πριν την εκπνοή του παρόντος νομοθετικού πλαισίου εξέφρασε ο κ Φαλούτσος προσθέτοντας ότι θα ψηφίσει την απόφαση, ελπίζοντας ότι δεν θα χαθεί στις καλένδες της γραφειοκρατίας.

Υπέρ δήλωσε και ο κ. Κατσής, επισημαίνοντας αφενός ότι η απόφαση λαμβάνεται στο παρά πέντε, αφετέρου ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την σύνδεση στο δίκτυο. Τέλος χαρακτήρισε πρωταρχικό μέλημα την εξοικονόμηση ενέργειας και την άρδευση των αγροτεμαχίων.

Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Σκάρλος αναφέρθηκε στα βήματα που θα γίνουν από δω και πέρα μέχρι να έρθει το θέμα εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο για τους τρόπους χρηματοδότησης. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως είτε μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου είτε με ιδία κεφάλαια(μέσω δανεισμού) το έργο πρέπει να προχωρήσει. 

Η σύνθεση για την «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΦΑΔΩΝ ΣΥΝ Π.Ε.» έχει ως εξής:

  1. Ο ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 20.000,00 € για την απόκτηση διακοσίων (200) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω πεντακοσίων (500).

  2. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) ΣΟΦΑΔΩΝ (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 20%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 10.000,00 € για την απόκτηση εκατό (100) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω πεντακοσίων (500).

  3. Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 4%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 2.000,00€ για την απόκτηση είκοσι (20) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω πεντακοσίων (500).

  4. Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 4%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 2.000,00€ για την απόκτηση είκοσι (20) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω πεντακοσίων (500).

  5. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ (ΔΗ.ΚΟΙ.Ε.Δ.Σ.) (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 4%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 2.000,00€ για την απόκτηση είκοσι (20) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω πεντακοσίων (500).

  6. Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ (Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ.) (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 4%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 2.000,00€ για την απόκτηση είκοσι (20) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω πεντακοσίων (500).

  7. Τα ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ – ΔΟΛΟΠΙΑ Α.Ε. (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 4%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 2.000,00€ για την απόκτηση είκοσι (20) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω πεντακοσίων (500).

  8. Ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 20%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 10.000,00 € για την απόκτηση εκατό (100) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω πεντακοσίων (500).

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: