Μερομήνια 2022: Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα
17 March 2022
Η άγρια δολοφονία της 29χρονης που συγκλόνισε την Τήλο: Την σκότωσε ο πρώην σύζυγός της
17 March 2022

Είναι σωστό να κοιμάμαι με το κατοικίδιό μου;

Αν έχετε σκύλο ή γάτα που περνά τα βράδια κουρνιασμένος στα πόδια σας στο κρεβάτι – ή κάνοντας αγκαλιές – δεν είστε μόνοι. Σχεδόν οι μισοί από τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων κοιμούνται με τα χνουδωτά μέλη της οικογένειας το βράδυ. Υπάρχουν οφέλη σε αυτό; Ή μήπως υπάρχουν κίνδυνοι; Ας προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε όσο πιο απλά γίνεται.

Τα οφέλη του να κοιμάστε παρέα με το κατοικίδιο

Αρχικά, να πούμε ότι οι περισσότερες έρευνες πάνω στο θέμα έχουν γίνει σε σκύλους, για τον απλό λόγο ότι οι γάτες είναι νυκτόβιες και συνήθως θα σηκωθούν για να παίξουν ή να κυκλοφορήσουν μέσα στη μέση της νύχτας. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι ο ύπνος δίπλα σε έναν σκύλο δεν είναι κάτι καινούριο, και στα βάθη της ιστορίας ήταν και πολύ χρήσιμος: Οι σκύλοι είναι πολύ ζεστοί.

Στις ημέρες μας, τα οφέλη τείνουν να είναι περισσότερο ψυχολογικά. Πολλά άτομα που κοιμούνται παρέα με τα κατοικίδιά τους αναφέρουν πως αισθάνονται λιγότερο μόνα, καθώς και αυξημένη αίσθηση ασφάλειας, συντροφικότητας και χαλάρωσης. Για πολλούς ανθρώπους, ο σταθερός παλμός ή ο ήχος της αναπνοής του ζώου όσο κοιμάται έχει ιδιαίτερα χαλαρωτική επίδραση. Το ίδιο συμβαίνει και με το γουργουρητό της γάτας.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλό για άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο τραύμα, αλλά και αυξημένο στρες. Οι άνθρωποι που βλέπουν συχνά εφιάλτες έχουν αναφέρει πως η παρουσία του ζώου τους όταν ξυπνούν βοηθά πολύ να επανέλθουν στην πραγματικότητα και να ηρεμήσουν.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Ο πιο πιθανός κίνδυνος είναι η αυξημένη έκθεση σε αλλεργιογόνα. Πέρα από αυτό, αν είστε άτομο που κοιμάται πολύ ελαφρά, πιθανώς ο ύπνος με κατοικίδιο να σας ξυπνά περισσότερο απ’ όσο να σας χαλαρώνει, ειδικά αν έχετε ανήσυχο κατοικίδιο, ή σκύλο που ροχαλίζει. Επίσης, κάποιοι σκύλοι μπορεί να αντιδρούν επιθετικά αν ξυπνήσουν απότομα από κάποια κίνηση μέσα στη νύχτα.

Αν είστε νέος ιδιοκτήτης ή σκέφτεστε να υιοθετήσετε κατοικίδιο, ιδανικά θα πρέπει να έχει τον δικό του χώρο για να κοιμάται. Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές ο χώρος που θα κοιμάται το ζώο είναι λίγο-πολύ δική του επιλογή – ειδικά αν έχετε γάτα. Πάνω από όλα, βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας είναι καθαρό, και αν έχετε σκύλο προσπαθήστε να του μάθετε να ανεβαίνει στο κρεβάτι μόνο αν του το λέτε με κάποια εντολή.

Πηγή: iatronet.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: