Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε η υποβολή δηλώσεων αποποίησης κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο Βόλο από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, παρά την πανδημία του κορονοϊού και το γεγονός ότι επιβλήθηκε δίμηνη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων στο διάστημα από τις 13 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα.
Εκατοντάδες Βολιώτες τρέχουν στα δικαστήρια για να σωθούν από τα χρέη που κυνηγούν γενιές και γενιές και επιβαρύνουν τους κληρονόμους, όταν δεν γίνει εμπρόθεσμα η δήλωση αποποίησης.
Στην περίπτωση που δεν γίνει η αποποίηση εμπρόθεσμα, τότε θεωρείται ότι η κληρονομιά έχει γίνει αποδεκτή.
Συνολικά από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα έγιναν 1.100 δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 έφτασαν τις 1.170.
Παράλληλα στο Πολυμελές Πρωτοδικείου Βόλου υποβάλλονται αγωγές, προκειμένου να αναγνωριστεί το έγκυρο ή να καθοριστεί νέα προθεσμία για τους κληρονόμους που δεν κινήθηκαν εμπρόθεσμα και βρέθηκαν ζημιωμένοι με χρέη από τη μια στιγμή στην άλλη.
Σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η αποδοχή της κληρονομιάς, που συνάγεται από την παραμέληση της προθεσμίας αποποίησης, μπορεί να προσβληθεί από τον κληρονόμο λόγω πλάνης, όταν η με τον τρόπο αυτό συναγόμενη αποδοχή δεν συμφωνεί με τη βούλησή του και αναφέρεται σε σημείο τόσο σπουδαίο για την αποδοχή της κληρονομίας, που αν γνώριζε ο κληρονόμος την αληθινή κατάσταση ως προς το σημείο αυτό, δεν θα άφηνε να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της αποποίησης.
Πλάνη περί το δίκαιο υπάρχει σε περίπτωση άγνοιας μόνο της υπάρξεως προθεσμίας και της νομικής σημασίας της άπρακτης παρόδου της προθεσμίας αυτής.
Η αγωγή ακύρωσης της αποδοχής κληρονομίας λόγω πλάνης παραγράφεται (εξάμηνη παραγραφή) από την επομένη ημέρα της αποδοχής, σε περίπτωση δε πλασματικής αποδοχής, από την παρέλευση της προθεσμίας αποποίησης, εναγόμενοι δε είναι εκείνοι, στους οποίους θα επαχθεί η κληρονομία και οι δανειστές της κληρονομίας, όπως το Δημόσιο και οι τράπεζες.
Επισημαίνεται ότι αποποίηση κληρονομιάς είναι η δήλωση του προσωρινού κληρονόμου ότι δεν δέχεται την κληρονομιά, ότι δηλαδή δεν επιθυμεί να γίνει οριστικός κληρονόμος. Η δήλωση γίνεται στη γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου (στην περιφέρεια του οποίου δηλαδή είχε την κατοικία του ή τη διαμονή του ο κληρονομούμενος κατά το χρόνο του θανάτου του), εντός τεσσάρων μηνών από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση της επαγωγής (ότι δηλαδή κατέστη προσωρινός κληρονόμος) και του λόγου της κληρονομιάς. Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία του κατοικία στην αλλοδαπή ή που ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν έμενε στην αλλοδαπή, η προθεσμία αυτή ανέρχεται στο ένα έτος.
Η αποποίηση αναφέρεται μόνο στο σύνολο της κληρονομιάς και δεν μπορεί αν περιοριστεί σε μέρος αυτής.