Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Μπάσης
12 November 2022
Τουρκία: Απορρίπτει τις δηλώσεις της ΕΕ για το καθεστώς παρατηρητή της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»
13 November 2022

Εκ νέου αρνητικό το Δ.Σ. Αργιθέας για αιολικό πάρκο στη θέση «Κατούνα»

Αρνητικά γνωμοδότησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αργιθέας για την κατασκευή αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 29,4MW στην θέση «Κορυφή Καυκιά» – Δάσους Κατούνας μη εγκρίνοντας το σχέδιο σύμβασης ενοικίασης εκτάσεων του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Διαχειρίσεως Συνιδιόκτητου Δάσους Κατούνας για εγκατάσταση και λειτουργία επτά ανεμογεννητριών, από τον όμιλο ENERCOPLAN ENERGY & INVESTMENT.

Η συζήτηση είχε να κάνει και με την ψήφο του Δήμου στην επόμενη Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού ενώ αρνητική γνωμοδότηση είχε δοθεί και στο παρελθόν (11 Μαρτίου 2022) ως προς την κατασκευή του αιολικού πάρκου. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση έχοντας τον τίτλο: “Συζήτηση και λήψη απόφασης για την πρόταση επί του νέου σχεδίου της σύμβασης ενοικίασης από την εταιρεία ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ Α.Ε. επί εκτάσεων της Κατούνας, για την εγκατάσταση επτά (7) ανεμογεννητριών”.

Στη εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Αθ. Καραγεώργος τόνισε:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα εκφράζοντας ξεκάθαρα τις θέσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είμαστε, υπέρ των ΑΠΕ ως λογική και ως στρατηγική της χώρας, αλλά επιμένουμε σε ένα Σχεδιασμό και σε μία εφαρμογή ενός εθνικού χωροταξικού σε κεντρικό επίπεδο.

Η πρότασή μας είναι αρνητική όχι μόνο για το νέο σχέδιο της σύμβασης ενοικίασης, αλλά και γενικότερα για τη μετατροπή ενός βιότοπου σε αιολικό πάρκο. Η πρόταση της συγκεκριμένης εταιρείας για αιολικό πάρκο δεν έγκειται μόνο στο δάσος ΚΑΤΟΥΝΑΣ αλλά και στο γειτονικό Μαυροβούνι (πάνω από την Κοινότητα Ελληνικών) καθώς και βορειότερα στα βουνά του Δήμου Πύλης. Ακόμη όποιος δει το χάρτη της ΡΑΕ υπάρχουν αιτήματα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όλα τα βουνά της Δυτικής Αργιθέας.

Οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις από το σύνολο των αιολικών πάρκων της περιοχής θα είναι καταστροφικές και το συγκεκριμένο στη θέση της ΚΑΤΟΥΝΑΣ συνεισφέρει σ΄ αυτή την κατεύθυνση.

Η περιοχή του βιότοπου προσφέρεται για ανάπτυξη ειδικών – ήπιων εναλλακτικών μορφών τουρισμού με γνώμονα την αειφορία των φυσικών πόρων (ελαχιστοποίηση αλλοίωσης φυσικών πόρων), όπου ο επισκέπτης θα θαυμάζει ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον και όχι εκχερσωμένα τοπία.

Επίσης και το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης αποφάσισε αρνητικά στην εγκατάστασή ανεμογεννητριών στη θέση «ΚΑΥΚΙΑ» που περιλαμβάνει και την «ΚΑΤΟΥΝΑ».

Τέλος είναι εντελώς παράδοξο το ότι σε μία περιοχή που είναι αναγνωρισμένος βιότοπος και ο Συνεταιρισμός πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια, με μια σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του οικοσυστήματος και την προστασία του περιβάλλοντος, να προκρίνεται τώρα ως λύση η τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Υπάρχουν κι άλλες ΑΠΕ, αν θέλετε υπάρχουν και άλλα πρότυπα στην αιολική ενέργεια, που είμαστε ανοιχτοί ως Δήμος και ως τοπικές κοινωνίες να τα συζητήσουμε με ειλικρίνεια αλλά με όρους σοβαρότητας, που δεν θα επηρεάζουν τα συμφέροντα του Δήμου και των επόμενων γενεών”.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B5%CE%BA-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B4-%CF%83-%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7-%C2%AB%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B1%C2%BB

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: