Τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της άμυνας της Γηραιάς ηπείρου ζητά ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν.
«Είναι κρίσιμο για την ΕΕ να αναπτύξει ικανότητες παραγωγής οπλικών συστημάτων που να είναι συγκρίσιμες με τη Ρωσία», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την άμυνα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον μελλοντικό τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τονίζει ο Μπρετόν .
«Τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η προσωπική μου εκτίμηση για την επέκταση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης,» είπε ο Μπρετόν και πρόσθεσε: «Υπάρχει πόλεμος στην ήπειρό μας, πρέπει να επανεξοπλιστούμε».
Ήδη, η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε την πρόταση του Μπρετόν. «Ναι, παρακαλώ», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι στην ηλεκτρονική υπηρεσία X, πρώην Twitter.
Ο Μπρετόν προτείνει τη δημιουργία του νέου Ταμείου για την Άμυνα, λόγω της πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας την ανάγκη να να γίνει η Ευρώπη στρατιωτικά πιο ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ. «Η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για την πιθανή επανεκλογή του Τραμπ», είπε ο Μπρετόν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Αντί να περιμένουμε και να προσευχόμαστε να μην συμβεί αυτό, πρέπει να δράσουμε.» Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τη συνολική παραγωγική της ικανότητα για στρατιωτικά υλικά. Ο Μπρετόν επανέλαβε επίσης την έκκληση για ένα ευρωπαϊκό αεροπλανοφόρο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει μια νέα στρατηγική για την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ, στις 27 Φεβρουαρίου. Αναμένεται να προταθεί ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων, το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επενδυτικής Άμυνας (EDIP).
Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΕ ενέκρινε ένα πακέτο αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι ένα δισεκατομμύριο σφαίρες θα πρέπει να παραδοθούν στο Κίεβο , μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΕ, γι` αυτό το σκοπό έχουν προβλεφθεί λιγότερο από το 50% των δαπανών στον προϋπολογισμό.
Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ πρότεινε να υπάρξει μια ειδική αποστολή για περιπολία στην Ερυθρά Θάλασσα, λόγω των επιθέσεων των Χούθι.
Πρόκειται για μια νέα ειδική ναυτική αποστολή για να περιπολεί την Ερυθρά Θάλασσα. Ο στόλος της ΕΕ θα συμβάλει στην προστασία των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και θα συνεργαστεί με την Επιχείρηση Prosperity Guardian, που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.