Ποιος σκότωσε τον Ούλοφ Πάλμε
28 February 2024
Χρηματιστήριο: Συνεχίζει τη συσσώρευση, νέο άλμα στην Quest
28 February 2024

Ζελένσκι: Συνεχίζει τις επισκέψεις στην Ευρώπη – Σήμερα στην Αλβανία

Στην Αλβανία βρίσκεται από χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο για την ασφάλεια, στο πρώτο του ταξίδι στη χώρα των Βαλκανίων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ίγκλι Χασάνι ανακοίνωσε την άφιξή του μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του είναι «αλληλέγγυα στην Ουκρανία στην ηρωική μάχη της εναντίον της Ρωσίας».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες κάνει αλλεπάλληλα ταξίδια στο εξωτερικό προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη συνέχιση της υποστήριξης στον στρατό του, που αντιμετωπίζει ελλείψεις πυρομαχικών και οπλισμού στην προσπάθειά του να εμποδίσει την προέλαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα πεδία των μαχών.

Κράτος μέλος του NATO από το 2009, η Αλβανία υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία, ωστόσο η πολιτική ηγεσία της προτιμά να τηρεί διακριτική στάση όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα μέσα του μήνα στην Αλβανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξήρε την υποστήριξη των Τιράνων στο Κίεβο.

«Η Αλβανία ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που έστειλαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή — όπλα, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα», είπε ο κ. Μπλίνκεν, προσθέτοντας πως η χώρα αυτή είναι ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους υποστηρικτές του Κιέβου κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό.

Το ταξίδι του ουκρανού προέδρου στα Βαλκάνια καταγράφεται καθώς ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους ηγέτες του Κογκρέσου, στην προσπάθειά του να επιτύχει την άρση του αδιεξόδου για το χρηματοδοτικό πακέτο 60 δισεκ. δολαρίων ώστε να ξαναρχίσει η ροή στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Γιατί ο Σολτς «άδειασε» τον Μακρόν για τα χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία

Ο κ. Ζελένσκι δεν σταματά να επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα πως η χώρα του έχει ανάγκη συνεχή υποστήριξη από τη Δύση για να νικήσει τη Ρωσία.

Πριν από την άφιξή του στα Τίρανα, ο κ. Ζελένσκι έκανε σταθμό στη Σαουδική Αραβία, όπου συζήτησε τη μεσολάβηση του βασιλείου στις ανταλλαγές αιχμαλώτων του Κιέβου και της Μόσχας και τη «φόρμουλα για την ειρήνη» που προωθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: