Το «ανεμολόγιο» δείχνει καταιγίδα
16 June 2023
Παρουσία 11 υποψηφίων έκλεισε ο κύκλος των πανελληνίων για τα ΕΠΑΛ στην Καρδίτσα
16 June 2023

Ισχυρό επενδυτικό story για τις τράπεζες: Στα 7 δισ. τα έσοδα των τόκων το 2023

Tα κέρδη από τόκους μαζί με το μέρισμα που αυτοί θα παράξουν συνεχίζουν να αποτελούν το κυρίαρχο ζήτημα μετά και τη νέα άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,25 μονάδες βάσης για τους ξένους επενδυτές.

“Πιέσεις” δέχθηκαν οι τράπεζες στο συνέδριο της Goldman Sachs να ικανοποιήσουν την επενδυτική ατζέντα των funds ενώ περίσσευε η αισιοδοξίας για έσοδα από τόκους που οι εκτιμήσεις τα διαμορφώνουν σε 7 δισ. ευρώ σε ότι αφορά την Ελλάδα και σε 8 δισ. ευρώ σε ότι αφορά Ελλάδα και δραστηριότητες εξωτερικού.

Aξίζει να σημειωθεί πως ο κύριος όγκος της ανόδου των εσόδων των τραπεζών μετατωπίζεται για  το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ενώ αναμενόταν το πρώτο καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος των επιτοκίων δημιουργεί περαιτέρω συνθήκες κερδοφορίας.

Εκτιμήσεις εσόδων από τόκους και μερίσματα

Εκτιμήσεις για έσοδα από τόκους στην Ελλάδα πάνω από 7 δισ. ευρώ μέσα στο 2023 κάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα όταν μόνον μέσα στο α’ τρίμηνο τα έσοδα αυτά προσδιορίστηκαν 1,650 δισ. ευρώ ενώ εκτιμάται πως αν προστεθούν και οι δραστηριότητες στο εξωτερικό το μέγεθος αυτό θα αυξηθεί για τους ομίλους άλλο ένα δισ. ευρώ.

Ετσι λοιπόν οι τράπεζες δεσμεύονται σθεναρά στην  στη διανομή  μερισμάτων τα οποία άλλωστε ο SSM  τα αφήνει ελεύθερα στο βαθμό που εκπληρώνονται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις του επόπτη.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευτεί για 10% από τα κέρδη της χρήσης του 2023, η Alpha σε 20% και οι Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς έχουν λάβει δέσμευση από 20% έως 30% τουλάχιστον στο βαθμό  που θα επιτρέψει ο επόπτης μιας και κεφαλαιακά βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο από τις άλλες δύο τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός πως οι εργασίες των τραπεζών περιορίζονται αισθητά λόγω της ανόδου των επιτοκίων μιας και τα δάνεια που χορηγούν είναι περιορισμένα.

Goldman Sachs: Θετικό σήμα από τις ελληνικές τράπεζες – Καταβολή μερισμάτων από το 2024

Εκδόσεις 2 δισ. μέσα στο 2023- Senior από δύο τράπεζες μετά τις εκλογές

Στην άκρως επενδυτική ατζέντα που θέτουν οι ξένοι επενδυτές, περίοπτη είναι η θέση των νέων εκδόσεων  MREL. Οι τράπεζες προγραμματίζονται όλες για εκδόσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2023 ενώ κάποιες αναμένεται να προχωρήσουν αμέσως μετά τις εκλογές . Οι περισσότερες εκδόσεις από αυτές θα είναι εκδόσεις Senior και ήδη οι σύμβουλοι δύο τουλάχιστον τραπεζών προετοιμάζουν την αγορά για τις εκδόσεις αυτές αμέσως μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Αποεπένδυση από το ΤΧΣ : Πώς και πότε

Mεγάλο εμφανίζεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα τραπεζικά χαρτιά και ενόψει των κινήσεων που θα πραγματοποιήσει το ΤΧΣ για την αποεπένδυση. Οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Εκτιμάται ωστόσο πως οι ρυθμοί δεν θα είναι τόσο γρήγοροι όσο αναμένονται και αυτό διότι ο Ταμείο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία αποεπένδυση πριν η χώρα λάβει την επενδυτική βαθμίδα ώστε να μπορέσει να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά έσοδα  από τις πωλήσεις των μετοχών των συστημικών τραπεζών.

Ετσι η αποεπένδυση είναι προγραμματισμένη για το 2024 δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο πως θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση εντός του 2023 θα ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες και σίγουρο είναι πως πολύ σύντομα θα εξαγοραστεί από την Eurobank το ποσοστό της στο Ταμείο προκειμένου να διαγραφούν οι μετοχές η πολύ μικρή συμμετοχή του ΤΧΣ  στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Σε ότι αφορά τις συστημικές τράπεζες, το  Ταμείο κατέχει 40,3% στην Εθνική Tράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στην Eurobank  θα γίνει κατόπιν ανταγωνιστικής διαδικασίας, εντούτοις στην αγορά ήδη προσπαθούν να «διαβάσουν» τις προσθέσεις του.

Εκλογικό αποτέλεσμα και επενδυτική βαθμίδα

Το τελευταίο κομμάτι για το οποίο φαίνεται πλέον να ενδιαφέρονται οι ξένοι επενδυτές είναι για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης το οποίο είναι και αυτό που θα φωτήσει το περιβάλλον των οίκων αξιολόγησης σε ότι  αφορά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα μεταβάλει σημαντικά όλα τα assets των ελληνικών τραπεζών.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: