Φωτιά τώρα στο Πήλιο
24 July 2023
Πίσω από τις εστίες περιορίζεται η αλλαγή ταρτάν στο Δ.Α.Κ. – Μένουν εκτός εργολαβίας οι διάδρομοι (κουλουάρ)
24 July 2023

Κάρμεν Ρουγγέρη: «Αν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν χρειάζεται να θυσιάσεις τίποτα…»

Το κείμενο υπογράφει η Κάρμεν Ρουγγέρη,  η οποία συν σκηνοθετεί την παράσταση με την Χριστίνα Κουλουμπή.

Το υπέροχο έργο της Πηνελόπης Δέλτα,  αν και γράφτηκε 100 χρόνια πριν, παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο και συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους·   με αξίες και ηθικούς κανόνες, είναι  γεμάτο «θησαυρούς», που  το παιδί καλείται να ανακαλύψει.

Όλα συμβαίνουν σε μια φανταστική χώρα, την χώρα των Μοιρολάτρων· μια χώρα πλούσια, όπου  βασιλεύει ο βασιλιάς Συνετός. Τα ονόματα που δίνει στους ήρωες της η κορυφαία πεζογράφος, ξεδιπλώνουν εύκολα τον κάθε χαρακτήρα του έργου. Ο Αστόχαστος -γιος του βασιλιά Συνετού, διαδέχεται τον πατέρα του στον θρόνο.  Ο νέος βασιλιάς ενδιαφέρεται μόνο για διασκέδαση και καλοπέραση.  Όπως είναι φυσικό σε λίγο καιρό το βασίλειο καταρρέει. Το θησαυροφυλάκιο αδειάζει! Η χώρα δανείζεται συνέχεια και ο τόπος ερημώνει. Μην αντέχοντας αυτή την κατάσταση ο γιος του νέου  βασιλιά, Συνετός ο Β΄,  αποφασίζει να δράσει.  Με βοηθό την μικρή του αδερφή και μετά από πολλές περιπέτειες θα κατορθώσει να εμπνεύσει πίστη και εμπιστοσύνη στον λαό του ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουν να ανορθωθεί η χώρα.

Το βασιλόπουλο, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, θα μπορούσε να είναι ο νέος Έλληνας που βρίσκει τη δύναμη και τον τρόπο ώστε να ξαναγεννηθεί η πατρίδα του. Είναι ένα έργο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή, που σίγουρα θα διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά συγχρόνως θα τα διδάξει με έμμεσο τρόπο, μια που μιλάει για τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας σε αντίθεση με την τεμπελιά, την αδικία, την παραίτηση, τη δειλία και τον ατομισμό.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη -αγαπημένη  μικρών και μεγάλων, μίλησε μαζί μας.

Σας βρίσκουμε μετά από μια πολύ παραγωγική σεζόν,  καθώς η παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» -που ετοιμάζεται για την καλοκαιρινή της περιοδεία, αγκαλιάστηκε από το κοινό. Πού οφείλεται η τόσο μεγάλη επιτυχία της;

«Καταρχάς είναι ένα υπέροχο έργο. Είναι ένα έργο γεμάτο θησαυρούς – μηνύματα,  που το παιδί καλείται να ανακαλύψει. Είναι η πλοκή που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Είναι η παράσταση που είναι φτιαγμένη με πολλή αγάπη και σεβασμό για το κοινό της».

Πείτε μας κάτι για την παράσταση.

«Είναι ένα διαχρονικό παραμύθι που μαγεύει. Δεν θα πω περισσότερα».

Συνεργάζεστε πάντα με την πολυτάλαντη κόρη σας Χριστίνα Κουλουμπή· κι έχετε συν σκηνοθετήσει το «Παραμύθι χωρίς όνομα».  Ποιος έχει τον πρώτο λόγο στη σκηνοθεσία;

«Όπως ξέρετε το εικαστικό -σκηνικά και κοστούμια- παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σ’ όλες μας τις παραστάσεις. Και αυτό το αναλαμβάνει πάντα η Χριστίνα Κουλουμπή. Σ’ αυτό το έργο, λοιπόν, η Χριστίνα  έχει τον πρώτο λόγο και στη σκηνοθεσία,  μιας που τα σκηνικά της καθορίζουν τη σκηνοθεσία που με έξυπνο, απλό και χορευτικό τρόπο διαμορφώνεται,  ανάλογα με τις ανάγκες της παράστασής μας».

Σε πόσεις πόλεις της Ελλάδας θα παρουσιάσετε την παράσταση;

«Την παράσταση θα την παρουσιάσουμε σε 47 πόλεις».

Τι πρέπει να θυσιάσει κάποιος για να φθάσει στην κορυφή, στον χώρο του θεάτρου;

«Αν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν χρειάζεται να θυσιάσεις τίποτα. Δεν είναι θυσία να παίζεις θέατρο αφού το αγαπάς».

Ήταν πάντα στόχος σας να ασχοληθείτε με το θέατρο;

«Ναι! Ήμουν τυχερή, γιατί παίρνοντας μέρος σε σχολικές παραστάσεις κατάλαβα πόσο ευτυχισμένη με κάνει το θέατρο».

Πιστεύετε ότι στον χώρο του θεάτρου είναι σύνηθες να αναπτύσσονται δυνατές φιλίες;

«Και ναι… και όχι!»

Τηλεοπτικά θα σας δούμε σε κάποιο σήριαλ τη νέα σεζόν;

«Τηλεοπτικά, μετά τον “Γλυκάνισο” που έπαιξα φέτος δεν έχω καμία πρόταση. Αν έρθει… καλοδεχούμενη. Όμως,  θεατρικά έχουμε την “Ομήρου Ιλιάδα” στο Chrismas theater και το “Μαγικό Κλειδί” της Πηνελόπης Δέλτα στο θέατρο Κιβωτός».

Πώς κυλά η καθημερινότητα της Κάρμεν Ρουγγέρη;

«Πολύ δημιουργικά. Ξεκινά με μαγείρεμα. Μ’ αρέσει το σπίτι να ζει. Και μετά γράφω, σκηνοθετώ, απαντώ σε συνεντεύξεις, τακτοποιώ τα πράγματα στην αποθήκη, όπου φυλάσσονται τα ρούχα και τα αντικείμενα των παραστάσεών μας, πάω στο γύρισμα αν έχω. Και το βράδυ κάνω babysitting,  πάω θέατρο, κ.λπ».

Κάτι που σας θυμώνει;

«Η αγνωμοσύνη, οι μουντζούρες στους τοίχους, τα κινητά που αποξενώνουν, οι καυγάδες των κομμάτων. Οι ειδήσεις που μας μαθαίνουν πώς να κάνουμε ένα έγκλημα, τα ναρκωτικά που καταστρέφουν ζωές».

Πώς ονειρεύεστε τον ιδανικό κόσμο;

«Με ειρήνη. Και δουλειά για όλον τον κόσμο».

Να κλείσουμε με ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στα παιδιά για τη ζωή τους;

«Να παρατήσουν τα κινητά και να μην αφήνουν την παιδικότητά τους. Να παίξουν, να τρέχουν και να χαρούν τώρα που μπορούν».

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Κουλουμπή, Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση – Χορογραφίες – Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική Σύνθεση – Ενορχήστρωση – Video Art: Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι και επιλογή τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Τσουρουνάκης
Υπεύθυνη Περιοδείας: Ελένη Καρτάση

Ηθοποιοί με αλφαβητική σειρά: Κατερίνα Γεωργάκη, Ελένη Ζιώγα, Χριστίνα Κουλουμπή,  Γιάννης Νικολάου,  Ξένια Παυλοπούλου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Μελίνα Σπετσιέρη,  Νεκτάριος Φαρμάκης

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: