Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι οι φυσικές καταστροφές άφησαν πίσω 147 νεκρούς ή αγνοούμενους τον Ιούλιο στη χώρα, η οποία επλήγη από βροχές ιστορικής σφοδρότητας στην περιοχή της πρωτεύουσας, του Πεκίνου.
«147 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται εξαιτίας καταστροφών», ανέφερε το υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων, ενώ κατά την ίδια πηγή «703.000 άνθρωποι» χρειάστηκε να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, πάνω από 2.300 κατοικίες καταστράφηκαν και οι οικονομικές ζημίες υπολογίζεται πως ανήλθαν σε 15,8 δισεκατομμύρια γιούαν (2,2 δισεκ. ευρώ).
Τεράστιες ζώνες της βόρειας Κίνας ήταν ακόμα πλημμυρισμένες στις αρχές Αυγούστου, κάτω από μαυριδερά νερά που μετέφεραν αναρίθμητους τόνους σκουπιδιών και συντριμμιών, μετά τις βροχές ιστορικής έντασης που διήρκεσαν μέρες στο Πεκίνο και τα περίχωρά του, λόγω της καταιγίδας Ντοξούρι. Ο τυφώνας Ντοξούρι, που υποβαθμίστηκε σε καταιγίδα, έπληξε την Κίνα αφού σφυροκόπησε τις γειτονικές Φιλιππίνες.
Η μετεωρολογική υπηρεσία του Πεκίνου ανακοίνωσε την Τετάρτη πως οι βροχές που έπληξαν την κινεζική πρωτεύουσα ήταν οι ισχυρότερες αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, πριν από 140 χρόνια.
Εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες από την πόλη Τσουοτσόου, που τράβηξε συνεργείο του Γαλλικού Πρακτορείου, εικονίζουν εμπορικούς δρόμους που μεταμορφώθηκαν σε ποτάμια με σκουρόχρωμα νερά.
Στο Πεκίνο και στην ευρύτερη περιοχή του καταγράφηκαν σε 40 ώρες κατακρημνίσεις ίσες με αυτές που καταγράφονται κατά μέσον όρο ολόκληρο τον Ιούλιο. Οι αρχές ήραν τον κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες το πρωί της Τετάρτης.
Εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν τις τελευταίες εβδομάδες σε διεθνές επίπεδο από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα ή καύσωνες. Συμβάντα που, σύμφωνα με επιστήμονες, επιδεινώνει η κλιματική αλλαγή.