Γράφει ο Στέλιος Κωστάκης (Γυμναστής , Καλλιθέα)
Το να είναι κανείς φυσικά δραστήριος είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει για την υγεία του. Το καθημερινό περπάτημα 30 με 60 λεπτά είναι μία από αυτές τις φυσικές δραστηριότητες που είναι εύκολα προσβάσιμες από όλους. Ανθρωποι όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης μπορούν με το περπάτημα να βελτιώσουν την υγεία τους.
Σύμφωνα με μεγάλους οργανισμούς υγείας, μερικές από τις οδηγίες που δίνονται είναι:
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, υπάρχουν πολλά είδη φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο, όταν απλοποιούνται αυτές οι οδηγίες σε αριθμό βημάτων, γίνονται πιο κατανοητές και στην περίπτωση που υπάρχει δραστηριογράφος, πιο εύκολα μετρήσιμες. Συχνά λοιπόν η απλουστευμένη οδηγία που δίνεται είναι να πραγματοποιούνται 10.000 βήματα την ημέρα.
Αξίζει λοιπόν να εντάξει κάνεις το περπάτημα στην καθημερινότητά του για μια σειρά από λόγους:
Σίγουρα θα έχεις νιώσει ότι μετά από μία αγχωτική ημέρα, το να περπατήσεις μπορεί να σε κάνει να χαλαρώσεις και να δεις τα πράγματα πιο θετικά. Φτιάχνει η διάθεσή σου, σε κάνει να σκέφτεσαι πιο καθαρά και να παίρνεις πιο σωστές αποφάσεις. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται βοηθούν στην αυτοπεποίθησή και στην επίτευξη των στόχων σου.
Είναι αποδεδειγμένο ότι εκείνοι που περπατούν συχνά κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικά επεισόδια, ανακοπή και έχουν μειωμένη πίεση αίματος. Επιπλέον έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πιο ισχυρό ανοσοποιητικό. Ο ύπνος είναι πιο βαθύς και τα επίπεδα ενέργειας πιο υψηλά.
Σύμφωνα με μια έρευνα (1) περπάτημα 3 χλμ την ημέρα μειώνει τους κινδύνους θνησιμότητας στο μισό. Σύμφωνα με μία άλλη (2), το να περπατάς αρκετά την ημέρα, ακόμα και σε χαμηλή ένταση, συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Το περπάτημα και γενικότερα η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του εντέρου και πολλών άλλων ειδών (3). Είναι επίσης ωφέλιμο και για εκείνους που δέχονται θεραπεία για τον καρκίνο, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάρρωσης και επιβίωσης.
Περπάτα τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για να αποφύγεις, με καλές πιθανότητες, την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Αυτή η σύσταση αφορά άντρες και γυναίκες, υπέρβαρους ή όχι. το περπάτημα επίσης βοηθάει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα και σε εκείνους που ήδη πάσχουν από διαβήτη.
Aυτό που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι παπούτσια και απλά να βγεις από το σπίτι ή να περπατήσεις σε διάδρομο. Μπορείς να λάβεις τα οφέλη μοιράζοντας το χρόνο που περνάς περπατώντας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κάνοντας ένα μεγάλο περίπατο. Το σημαντικό είναι να μην περνάς το μεγαλύτερο χρόνο της ημέρας καθιστός.
Οι λιγούρες γενικά αποτελούν κακό νέο για εκείνους που προσπαθούν να χάσουν κιλά. Συνήθως δε η λιγούρα συμβαίνει για φαγητά που είναι πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά ή έχουν πολλή ζάχαρη… Το περπάτημα λοιπόν μπορεί να μειώσει αυτή την ανάγκη, ακόμα και αν αυτό διαρκέσει μόνο 15 λεπτά. Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση του σωματικού βάρους. Όχι μόνο επειδή αυξάνει το μεταβολισμό αλλά επειδή μειώνει και την όρεξη για ζάχαρη.
Η βόλτα μετά το γεύμα βοηθά στο να γίνει καλύτερα η πέψη. Σύμφωνα με μία έρευνα (4), το περπάτημα μετά από ένα γεύμα επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο οι τροφές κινούνται μέσω του στομάχου.
Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο να βρίσκεται σε κίνηση. Είναι πολύ σημαντικό να το διατηρούμε υγιές και να βρίσκουμε χρόνο να το φροντίζουμε. Το καθημερινό περπάτημα 30-60 λεπτών είναι μία δραστηριότητα που η πλειοψηφία μας μπορεί να την εντάξει στη ζωή της. Ανεξάρτητα από τη φυσική σου κατάσταση και τις ώρες προπόνησης που δαπανάς ή όχι, είναι σημαντικό μέσα στην ημέρα να βρίσκεσαι σε κίνηση.
Πλέον μέσω της τεχνολογίας είναι πολύ εύκολο και να ελέγχουμε την καθημερινή μας δραστηριότητα, καταγράφοντάς τη. Αν λοιπόν κάνεις καθιστική δουλειά, βάλε μικρά διαλείμματα για να περπατήσεις. Το σώμα σου θα σε ευχαριστήσει και επιπλέον θα ανταμειφθείς με καλύτερη κρίση και πνευματική διαύγεια.
Πηγή: www.fmh.gr, runnfun.gr